Regija
OD 86.000 UZORAKA SAMO DEVET ZARAŽENIH

Trihineloza je gotovo iskorijenjena
na području Vukovarske županije
Objavljeno 28. studenog, 2013.

ŽUPANJA/DONJI MIHOLJAC – Sezona svinjokolja u punom je jeku. Veterinari upozoravaju na obavezan pregled mesa na trihinelu, a do sada nije zabilježen ni jedan pozitivan slučaj na području Vukovarsko-srijemske županije. Zahvaljujući višegodišnjim aktivnostima veterinarske struke, inspekcijske službe i obaveznom pregledu zaklanih i odstrijeljenih svinja, te neškodljivom uklanjanju konfiskata zaraženih životinja koje niz godina organizira i sufinancira županija i Ministarstvo poljoprivrede, na području Vukovarsko-srijemske županije trihineloza iz godine u godinu postaje sve manjim problemom, iako, kada je ta bolest u pitanju, opreza nikada nije dovoljno. Drastičan pad pojave trihineloze posljedica je i aktivnosti provođenja sustavne i planske deratizacije na području županije. U posljednjih osam godina, ističu u županijskom Zavodu za javno zdravstvo, na krajnjem istoku Hrvatske trihineloza je gotovo iskorijenjena.

– S velikim smo zadovoljstvom 2005. godine mogli reći da je to prva godina da na području naše županije nismo imali ni jednu oboljelu osobu. Do tada smo svake godine imali bar jednu epidemiju s više oboljelih. U posljednjih osam godina ukupno ih je bilo 27, što je veliki napredak - ističe dr. Kata Krešić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo.

U 2012. godini nije bilo zaraze trihinelom na području Vukovarsko-srijemske županije. Najveći broj zabilježen je 1998. godine, kada je oboljelo 345 osoba, a od toga u samo jednoj epidemiji čak 198 osoba. Radilo se o epidemiji izazvanoj industrijski proizvedenim kobasicama. Oboljelih nije bilo ni u 2008., kao ni u prošle dvije godine. Prema podacima županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, u 2012. godini pregledana su 75.562 uzorka kod fizičkih osoba i 9.445 uzoraka u klaonicama, odnosno ukupno 86.007 uzoraka, od kojih je pozitivno bilo devet uzoraka na šest lokacija. Riječ je o dva dvorišta u Ostrovu, te po jednom u Gradištu, Ivankovu, Otoku i Bršadinu iz kojh su izuzete tri krmače, pet tovljenika i jedno prase. Od 1999. godine, kada je pozitivno bilo čak 2.479, smanjuje se broj pozitivnih uzoraka pa je, primjerice, 2001. pozitivnih bilo 531, a 2004. godine 217 uzoraka da bi sljedećih godina broj pozitivnih uzoraka redovito godišnje opadao za po dvadesetak da bi u 2011. pao na sedam, a u 2012. godini na devet.

- Suzbijanje trihineloze na ovim prostorima jedno je od najvećih dostignuća na suzbijanju zaraznih bolesti u novijoj povijesti i nemojmo ga dovesti u pitanje neodgovornim ponašanjem - apelira dr. Krešić.M.Lešić Omerović

VIŠE NE NOSE MESO U BOSNU

I dok su stanovnici istočnog dijela županjske Posavine proteklih godina uzorke mesa redovito odnosili na analizu u Brčko zbog niže cijene (u nas 50-ak kuna, a u Bosni oko 20 kuna) i bržih rezultata pregleda, nakon ulaska Hrvatske u EU od te su prakse odustali. “Nekada netko odnese, ali potajno, i to kad kupi svinju iz staračkog domaćinstva koje nije u registru. Mi koji smo u registru imamo knjigu za evidenciju stoke, odnosno registar svinja na gospodarstvu, gdje smo obvezni unositi sve podatke: kada je oprašena, kada je i kome prodana, a ako kupac nije u registru mora dati svoj OIB. Tako postoje podaci o svemu, sve se prati i ljudi se boje riskirati jer su kazne za prenošenje mesa preko granice rigorozne”, pojašnjava svinjogojac iz Drenovaca.

Nije termolabilna

“Uvriježeno mišljenje da se trihinela uništava dugotrajnom termičkom obradom preko 70 stupnjeva Celzijevih nije točno budući da su se posljednjih godina pojavili sojevi koji su otporni na visoke temperature. Pogrešno je mišljenje da tog parazita ne može biti na prasadi”, upozorava direktor veterinarske stanice "Mihael" Donji Miholjac, dr. Krunoslav Kovačević . On je iznio podatke o stalnom padu broja trihineloznih svinja prema kojima je broj zaraženih grla od stotinjak prije deset godina u protekloj godini pao na 12. Preporučuju da se prilikom izrade mesnih prerađevina izbjegava miješanje mesa domaćih svinja i divljači, pogotovo mesa divlje svinje koja je glavni prenositelj trihineloze. Veterinarska stanica “Mihael” organizira svakodnevne preglede u radnom vremenu, a petkom i subotom dežurstva su do 17.30 sati.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike