Regija
MJESEČNO PEDESETAK SLUČAJEVA NASILJA U OBITELJI

U Vukovarsko-srijemskoj županiji čak
20 posto obiteljskih nasilnika su žene!
Objavljeno 28. studenog, 2013.

ŽUPANJA - U prvih šest mjeseci ove godine djelatnici PU vukovarsko-srijemske na temelju dojava o nasilju u obitelji postupali su u 297 slučajeva. Evidentirano je 340 počinitelja obiteljskog nasilja, od čega 270 muškaraca i 70 žena! Najviše intervencija bilo je zbog psihičkog, a potom tjelesnog i ekonomskog nasilja. Što se tiče starosti počinitelja obiteljskog nasilja, najčešći počinitelji su muškarci u dobi od 31 do 50 godina.

Žrtve obiteljskog nasilja su uglavnom žene u dobi od 31 do 50 godina te žene u dobi od 18 do 30 godina. Nasilje u obitelji u najvećem broju slučajeva događa se unutar bračne zajednice, nešto manje između izvanbračnih partnera, dok se kao počinitelj nasilja uglavnom javlja muž odnosno izvanbračni partner koji je nasilan prema svojoj supruzi odnosno izvanbračnoj partnerici. Očevi su češće nasilni prema sinovima nego prema kćerima, dok se majka kao počinitelj obiteljskog nasilja javlja rijetko. Ukupno je predloženo 156 zaštitnih mjera, a devet počinitelja je prekršajno prijavljeno za nepostupanje prema primijenjenoj zaštitnoj mjeri.

Inače, prema Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji „počinitelja koji ne postupa prema primijenjenoj zaštitnoj mjeri kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od najmanje 3.000 kuna ili kaznom zatvora od najmanje 10 dana“.

- Često se kaže da je šutnja zlato. No šutjeti o nasilju u obitelji, bilo u vlastitoj, susjedovoj ili tek nekog vašeg poznanika u ovom slučaju nije mudar potez. Nećete učiniti dobro djelo ako odlučite prijeći preko saznanja o nasilju, imajući za ispriku kako se ne želite petljati u privatne stvari. Ali ako se odvažite i prijavite nasilnika, prekinut ćete agoniju koja možda traje godinama. Možda ćete nekom djetetu omogućiti ljepše djetinjstvo, vratiti mu osmijeh na lice, izmučenu ženu iščupati iz ralja nasilnika, a prije svega, možda ćete spasiti nečiji život. To je nagrada koja se ni sa čim ne može mjeriti, vaš herojski potez koji će vječno biti utkan u nečije srce. Stoga, nemojte ignorirati nasilje! Prijavite ga na broj 192 - apeliraju iz PU vukovarsko-srijemske.M.Lešić Omerović

Najčitanije iz rubrike