Novosti
OSJEČKI SLUČAJ

Pri prodaji nekretnine država može uzeti - četvrtinu
Objavljeno 26. studenog, 2013.
Osječanin nakon prodaje kuće mora platiti nekoliko stotina tisuća kuna poreza na dohodak

Osječanin, čiji su podaci poznati redakciji, bio je zaprepašten kada je nakon prodaje kuće u središtu grada od Porezne uprave dobio rješenje da je dužan platiti porez na dohodak za prodanu nekretninu, i to u iznosu od nekoliko stotina tisuća kuna.

Osnovni razlog zašto bi trebao platiti porez na dohodak jest činjenica da se kuća i dvorište iza kuće, koje je prodao, nalaze na četiri katastarske čestice, iako su bile u jednom ZK ulošku.

Čak i nakon žalbe, potvrđena mu je obveza plaćanja razrezanog iznosa. Unatoč tome što taj porezni obveznik drži da nije dužan platiti porez na dohodak, i tu mu u prilog ide nekoliko argumenata, te je podnio tužbu Upravnom sudu, porez će morati platiti u određenom roku ili će se država naplatiti ovrhom imovine tog poreznog obveznika.

Što kaže zakon

Ovo je primjer koji pokazuje što mogu očekivati osobe koje prodaju nekretnine i pri tome nisu dobro pravno informirane. No što kaže zakon? Prema brošuri Oporezivanje prometa nekretnina, koju je Porezna uprava izdala u srpnju ove godine, detaljno su pojašnjene zakonske odredbe. “Porez na dohodak od imovine po osnovi otuđenja nekretnina plaća se kad je nekretnina otuđena unutar tri godine od dana njezine nabave i kad se u razdoblju od pet godina proda, zamijeni ili obavi neki drugi oporezivi prijenos vlasništva nad više od tri nekretnine iste vrste”, navodi se u brošuri. Nadalje se pojašnjava kako se “istovrsnim nekretninama smatraju poljoprivredna zemljišta, građevinska zemljišta, šumska zemljišta ili druga zemljišta, a kod građevina stambene zgrade (stan, kuća, apartman i sl.), poslovne zgrade, druge zgrade ili dijelovi zgrada (garaže ili spremišta i sl.)”.

Građani pojma nemaju

Građani o ovim zakonskim odredbama nemaju pojma, tako da je lako moguće da se u slavonskim selima seljaci nađu u velikom problemu ako odluče prodati svoju zemlju. Primjerice, ako prodaje dvadesetak, tridesetak ili više hektara zemlje, koja može biti jedna površina, bez međa, ali je u katastru ucrtana kao više od tri katastarske čestice, prodavatelj te zemlje obvezan je platiti porez na dohodak u visini 25 posto od ukupnog iznosa. Za 50 hektara zemljišta, u slučaju sličnom ovom navedenom, koji vrijede približno 320 tisuća eura, prodavatelj bi trebao platiti čak 80 tisuća eura poreza!

U nekoliko agencija koje se bave prometom nekretnina u Osijeku kazali su nam kako ni sami nisu znali za ovakvo tumačenje zakona. Do sada je bio slučaj da za nekretninu na više od tri katastarske čestice na jednom ZK ulošku, koja se po svemu smatra jednom nekretninom, u vlasništvu jedne osobe, prilikom prodaje nije plaćao porez na dohodak. Osim toga kažu nam kako su česte promjene zakona općenito velik problem. Duško Grgur, iz osječke agencije German, koji je i predsjednik Strukovne skupine posrednika u prometu nekretnina pri HGK Županijskoj komori Osijek, kaže kako se do sada nije susreo sa slučajem da prodavatelj mora platiti porez na dohodak poput ovog s početka naše priče.

- Moram priznati da je velik problem što se zakoni tumače na različite načine, ponekad čak različito u različitim županijama. Mislim da će ovaj čovjek bez problema dobiti sud, no doista je velik problem što ipak mora platiti porez, a njegov povrat mora čekati tek nakon okončanja sudskog postupka - kaže Grgur.

Igor MIKULIĆ
Ovo je teror

- Ovo je jednostavno teror. Suočen sam s borbom protiv vjetrenjača. Pa tu nije u pitanju iznos od nekoliko tisuća kuna, nego nekoliko stotina tisuća. Taj novac moći ću od države dobiti natrag tek nakon sudske presude, ali nakon nekoliko godina - očajan je ovaj Osječanin koji mora platiti porez na dohodak od prodaje kuće. On drži da je Porezna uprava radikalno pogriješila te očekuje da će dobiti spor na sudu jer je u kući, koja je na jednoj katastarskoj čestici, stanovao osam godina. Od jedne katastarske čestice izvlašten je po drugom zakonu, zbog njezina povrata jedinici lokalne samouprave, dok je jedna čestica manja od 250 kvadrata. Prema tumačenju Porezne uprave, “porez na dohodak od imovine po osnovi otuđenja nekretnina ne plaća se ako se nekretnine izvlašćuju na osnovi odredbi posebnog zakona, kao i kad se otuđuju zemljišta čija je pojedinačna površina (svake pojedinačne čestice) do 250 četvornih metara”.

25%

od ukupne vrijednosti mora platiti vlasnik ako je u katastru nekretnina ucrtana kao više od tri katastarske čestice

Možda ste propustili...