Regija
ŽUPANJSKI GRADONAČELNIK DAMIR MILIČEVIĆ:

Očekujemo da Osijek
podmiri štetu zbog ZOIS-a
Objavljeno 22. studenog, 2013.

ŽUPANJA– Ni aktualni sat jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Županije nije prošao bez slučaja ZOIS, koji se kao mač nadvio nad gradove osnivače i zaprijetio financijskoj opstojnosti zbog obveze isplate milijunske odštete austrijskim tvrtkama. Gradonačelnik Davor Miličević podsjetio je na kronologiju događaja ustvrdivši da je na sjednicama Upravnog vijeća upozoravao na probleme koji bi mogli nastati, argumentiravši tvrdnje dijelovima zapisnika, iz kojeg je vidljivo da je tražio da Osijek preuzme odgovornost i obvezu naknade štete Gradu Županji ako nešto krene po zlu. Tadašnji dogradonačelnik Osijeka Ivan Bešlić, stoji u zapisniku, uvjeravao je da nema nikakve opasnosti za osnivače i da je Osijek spreman na sebe preuzeti tu obvezu. Miličević je poručio da će u ponedjeljak, 2. prosinca, kompletnu dokumentaciju, ugovore i zapisnike, predati osječkom DORH-u, kamo je pozvan na razgovor, s ciljem rasvjetljavanja cijelog slučaja ZOIS i utvrđivanja odgovornosti pojedinaca, na čemu i osobno inzistira.

Duhove je uznemirio i upit vijećnika Mladen Hubera, kojeg je zanimalo zašto županjski Komunalac na vodu koju mu isporučuje Vinkovački vodovod i kanalizacija obračunava maržu od čak 390 posto u cijeni za građane i 720 posto za korisnike poslovnih prostora, obrtnike i gospodarstvenike.

– Od VVK vodu kupujete po cijeni od 1,15 kuna plus PDV za kubični metar, a građanima Županje prodajete ju za 4,50 kuna plus PDV, dok se pravnim osobama ona naplaćuje 8,30 kuna plus PDV za kubični metar - ustvrdio je Huber.

Reagirao je gradonačelnik Miličević, koji je Huberov istup nazvao igranjem matematikom i brojevima, loše prezentiranim pitanjem i namjernim bacanjem prašine u oči građanima. Ustvrdio je da se pri utvrđivanju cijene vode za svaku lipu zna gdje će biti utrošena i da je cijena vode u Županji među najnižima u Hrvatskoj. Direktor Komunalca Ilija Lešić pojasnio je da se u cijenu vode, uz 1,15 lipa, koliko se za kubični metar vode plaća VVK-u, moraju uračunati i drugi troškovi i naknade, a za svaki utrošeni kubik vode izdvaja se 0,5 kuna u sredstva za razvoj.

– Državno Vijeće za vodne usluge odobrilo je cijenu vode u Županji, koja spada u kategoriju od 25 posto najnižnih cijena u Hrvatskoj - ustvrdio je Lešić. M. Lešić Omerović

Komunalac racionalno gospodari

Huber je predbacio da Vinkovčani u cijeni vode ne moraju plaćati nikakvu naknadu za razvoj i da je u Vinkovcima cijena vode za građane 4,22 kune za kubični metar. Lešić je zaključio da je razlika od 30-ak lipa, koliko Županjci za kubik vode plaćaju više od Vinkovčana, samo dokaz da je cijena vode u Županji povoljna. I da Komunalac racionalno gospodari, jer, za razliku od Vinkovaca, koji imaju vlastito crpilište, grad Županja mora plaćati i dodatnih 1,15 kuna za isporučenu vodu.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca