Osijek
STUDENTI ĆE SE NAČEKATI

Sveučilišna knjižnica u kampusu tek u jesen 2017.
Objavljeno 19. studenog, 2013.

Zbog različitih razloga i problema u realizaciji, gradnja Sveučilišne knjižnice, iznimno važnog projekta za osječko Sveučilište i njegove studente, ponovno je prolongirana pa ona svoja vrata sigurno neće otvoriti prije jeseni 2017. godine!

Prvotni je plan, podsjetimo, bio da novi knjižnični objekt, koji će nastati razdvajanjem sadašnje Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek (Gradska knjižnica ostat će na sadašnjoj adresi, Europske avenije 24), bude otvoren najkasnije ove godine. U međuvremenu, to je odgođeno, ponajviše jer je s Gradom Osijekom bilo problema oko UPU-a (Unutarnjeg plana uređenja) kampusa, odnosno lokacije Knjižnice koja se mijenjala. Nakon što je to konačno riješeno - zgrada bi se trebala nalaziti otprilike na prostoru nekadašnjega nogometnoga igrališta - u studenom prošle godine kao najbolje idejno arhitektonsko rješenje zgrade Knjižnice između 42 pristigla rada izabrano je ono tima arhitekata zagrebačke tvrtke Sangrad. Još početkom rujna Rudolf Emert, tadašnji prorektor za strategiju razvoja i prostorno planiranje, najavljivao je kako bi temeljni kamen za gotovo 140 milijuna vrijedan projekt trebao biti položen krajem listopada (prije tri tjedna), a studenti prve knjige posuditi u listopadu 2015. No da je to bilo preoptimistično predviđanje, jučer nam je potvrdio Emertov nasljednik Damir Markulak.

"Prošloga petka imali smo dva sastanka o toj temi. Prvi je bio sa svima uključenima u projekt, pa tako i projektantima, a drugi s predstavnicima javnih ustanova – HEP-a, Vodovoda, HEP-Plina i drugih – od kojih trebamo dobiti suglasnost i sve uvjete prije ishođenja lokacijske dozvole. Konkretno, postojao je problem trafostanice za ovaj objekt, koja će se nešto mijenjati. Vjerujem da ćemo lokacijsku dozvolu dobiti do kraja godine, a onda, još ne znamo u kojim rokovima, slijede dobivanje građevinske dozvole, izrada glavnog projekta, izbor izvođača radova i gradnja. Vjerujem da bismo temeljni kamen mogli postaviti do ljeta 2014.", procjenjuje Markulak.

No, tada se otvara drugi, klasičan problem – novac. Dio sredstava osiguran je iz već odobrenog kredita Ministarstva znanosti i obrazovanja od 414 milijuna kuna za drugu fazu gradnje kampusa. "To nam je dovoljno tek da dovedemo objekt u roh-bau fazu. Za sve ostalo potreban nam je dodatni novac, a pokušat ćemo ga osigurati preko fondova Europske unije. Problem je što se novi natječaj otvara tek za godinu dana, a k tome moramo ga kandidirati u 'paketu' s još nekoliko objekata u kampusu, kako bismo dobili sredstva. Kada to sve zbrojimo, ako sve bude u redu, novi bi sveučilišni objekt mogao biti otvoren najranije u jesen 2017.", najavio je prorektor.

Tomislav LEVAK

DAMIR MARKULAK

prorektor

Bit će to knjižnični i multimedijalni centar

Prorektor Markulak naglasio je kako će konačna namjena ovoga objekta biti osuvremenjena i dopunjena. "Već smo razgovarali o tome da to ne bude samo Knjižnica nego svojevrsni sveučilišni knjižnično-multimedijalni centar, koji će moći ugostiti niz raznovrsnijih sadržaja. Već smo razgovarali s projektantima i oni su se složili s tim", kaže on. Inače, zamišljeni objekt smješten je na parceli većoj od 6.000 četvornih metara, s tim da ima dva kata i niz sadržaja – knjižnice, čitaonice, multimedijalnu i računalnu učionicu i drugo. Zgrada će biti okrenuta prema Hadrijanovoj ulici, a ispred nje će se nalaziti mali trg.