Regija
SLADORANA ZATRAŽILA PRODUŽENJE ROKOVA ZA GRADNJU OBJEKATA

Odustali od tvornice bioetanola, ali
ide gradnja prečistača otpadnih voda
Objavljeno 19. studenog, 2013.

ŽUPANJA – Županjska Sladorana u dva je navrata, u srpnju 2007. i prosincu 2008. godine od Grada kupila ukupno 31 hektar poljoprivrednog zemljišta na potezu od Slavonija Nove do Sladorane te u poduzetničkoj zoni Sječine. Kupac se obvezao pod raskidnim uvjetom u određenim rokovima ondje sagraditi gospodarske sadržaje. U vrijeme kupoprodaje gospodarstvo je bilo u ekspanziji i okruženje poticajno za planiranje novih poslovnih pothvata i nova ulaganja. Vlasnici grupacije Viro-Sladorana, kojoj se u međuvremenu pridružila i Slavonija Nova, na zemljištu koje ih spaja planirali su sagraditi tvornicu bioetanola koji bi se proizvodio iz ostataka šećerne repe te kukuruza, soje, pšenice i koji bi tvornici šećera osiguravao znatno jeftiniju energiju.

A onda se doslovno preko noći situacija promijenila, cijena nafte osjetno je pala, a žitaricama porasla, pa investicija više nije imala ekonomske opravdanosti i od cijelog se projekta odustalo. Tada je počela i globalna ekonomska kriza koja još traje, što je bio dodatan razlog za povlačenje.

– U tom nimalo poticajnom gospodarskom okruženju odlučili smo se za strategiju koja je za cilj imala zadržavanje, odnosno povećavanje konkurentnosti u osnovnoj djelatnosti proizvodnje šećera. Radi postizanja tražene razine kvalitete, sva raspoloživa sredstva ulagana su u tvornicu, u održavanje i investicije u Sladorani, jer ulaganje u nove, tržišno rizične projekte, nije bilo poslovno opravdano ni racionalno - pojašnjava predsjednik Uprave Sladorane Luka Burilović.

S obzirom na to da je na tom zemljištu predviđena gradnja objekata od iznimne strateške važnosti za Sladoranu i Viro, a da se ugovorom utvrđeni rokovi nisu mogli poštovati iz opravdanih razloga, Burilović se dopisom obratio Gradu Županji, kao prodavatelju zemljišta, s prijedlogom zaključivanja dodataka osnovnim ugovorima kojim bi se produžili rokovi gradnje gospodarskih sadržaja.

Naime, na zemljištu u poduzetničkoj zoni tvornica planira sagraditi prečistač otpadnih voda, vrijedan 15 milijuna eura koji će Sladorani jamčiti određenu sigurnost, razvoj i omogućiti zadržavanje radnih mjesta. Burilovićev prijedlog sutra će razmotriti Gradsko vijeće Županje te utvrditi nove prihvatljive rokove u kojima će se projekti moći realizirati.M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike