Zdravlje
VINOBOJKA, PHYTOLACCA AMERICANA L.

Ljekovita boja za vino traži oprez
Objavljeno 18. studenog, 2013.
Svježi sok dobiva se od plodova cijeđenjem ili prešanjem

Domovina vinobojke je Sjeverna Amerika, po kojoj i dobiva drugi dio imena, a u Europi se udomaćila u zemljama Sredozemlja. Ime dobiva po grčkoj riječi “phyton”, što znači “biljka”, i francuskoj riječi “lac”, što znači “crvena boja”.

U našem narodu ime dobiva po tome što su njome bojili vino. Korijen se od davnina rabi za liječenje raznih bolesti. Vinobojka je trajna biljka visine i do 2 m, jake stabljike, pri vrhu razgranate. Listovi su nasuprotni, cjeloviti, eliptični, šiljata vrha. Cvjetovi su dvospolni, neugledni, razvijaju se u grozdastim cvatovima iz kojih se, iz nadrasle plodnice, razvijaju sočni plodovi, grozdaste bobe u početku zelene, a kad sazriju, postaju tamnoplave ili crne. Starija biljka prilično je otrovna.

Vrijeme cvatnje joj je od svibnja do lipnja. Bez izrazita je mirisa, a gorka je okusa. Raste u blizini naselja na zapuštenim zemljištima, oko parkova, kuća, ograda, živica, uz putove, grmove i šikare, a i u vrtovima kao ukrasna biljka.

Mladi crvenkasti izdanci izvrsni su za jelo priređeni kao špinat, ali ih je potrebno dva puta prokuhati i baciti vodu. Za lijek se vadi korijen u jesen, nakon sazrijevanja plodova. Očistimo ga od zemlje, izrežemo na trake i sušimo na toplom mjestu. Svježi sok dobiva se od plodova cijeđenjem ili prešanjem. Listove beremo prije cvatnje i sušimo na toplome.

Jestivi dio biljke: prokuhani mladi izdanci listova i zreli plodovi bez sjemenki

Zapadna pučka medicina rabi vinobojku za liječenje: bolova, bolesti krvi, kože, jetre, čireva, ekcema, psorijaze, gljivica, infekcija, hemoroida, herpesa, karcinoma, katara želuca i bronha, reumatskih komplikacija, sifilisa, svraba, upalnih stanja, ženskih bolesti, za čišćenje krvi te za stimuliranje središnjeg živčanog sustava, za uništavanje insekata.

Ivan LESINGER
Kulinarstvo

Mladi izdanci koriste se za jelo. Svježi sok iz plodova rabi se za bojenje vina, kolača i ostalih namirnica, kao i za bojenje kože.

Čaj

l 1 čajna žličica suhog korijena, lista ili plodova, 2 dl vode

Priprema: Vrućom vodom preliti bilje, poklopiti i nakon pola sata procijediti. Ako se priprema čaj od korijena i plodova, valja ih močiti oko 4 sata, kratko prokuhati, poklopiti i nakon jednog sata procijediti. Uzimati 2-3 šalice čaja na dan.

Tinktura

l 200 g korijena, litra 70-postotnog alkohola

Priprema: Močiti u alkoholu 30 dana korijen, procijediti.

Uzimati tri puta na dan 5-10 kapi s malo vode ili toplog čaja.

Homeopatija

Homeopatski lijek Phytolacca americana rabi se za liječenje grla, upale krajnika, prsa, mišića, zglobova, otečenih limfnih žlijezda.

Toksičnost

Simptomi otrovanja: pečenje usta i grla, slinjenje, bol želuca, povraćanje, krvavi proljev, grčevi, konvulzije, u težim slučajevima i teška oštećenja unutrašnjih organa.

Toksičnost daju phytolaccatoxin i phytolaccigenin, a otrovni dijelovi biljke su sjemenka (ako se stuče ili pregrize), list, cvijet i plod u svježem stanju.

Kontraindikacije

U osjetljivih osoba kontakt s biljkom može izazvati dermatitis. Trudnice ne smiju uzimati vinobojku ni u kojem obliku.

Ljekovito djelovanje

U pučkoj medicini vinobojka se rabi za liječenje tegoba kože, mliječnih žlijezda i žlijezda usne šupljine i grla, oteklina žlijezda, sluznice probavnog, dišnog i mokraćnog sustava, parazita itd.

l Svježi sok iz plodova rabi se u liječenju karcinoma, hemoroida, tremora, tj. nevoljnog drhtanja pojedinih udova ili cijelog tijela, bolesti želuca i crijeva, kao što su katar, proljevi, grčevi, upalna stanja, hemoroidi, zatvor te protiv nametnika, pa i trakavice, sifilisa, reumatskih tegoba, skorbuta, bolesti živaca, neuroza i depresije te za čišćenje krvi.

l Korijen biljke je dobro sredstvo u liječenju bolova, upala, kašlja i katara, angine, zatvora, kožnih tegoba te za uspavljivanje. Pozitivno djeluje na sustav žlijezda i na limfni sustav.

l Čaj od korijena uzima se kod autoimunih bolesti, kao što su reumatoidni artritis, tonzilitis, mumps, bolesti žlijezda slinovnica, kronični katar, bronhitis. Svježim se korijenom u vanjskoj uporabi (oblog od kuhanog korijena - pire) liječi kožne tegobe kao što su ozljede, opekline, lišaj, potom reumatski bolovi, otekline, uganuća, čirevi. Osušen korijen močen u ulju dobro je prirodno sredstvo kod prsnih čireva.

l Čaj od plodova koristi se za liječenje reumatskih tegoba i dizenterije.

l Zeleni dio biljke (list) sadržava dosta kalija te se rabi za vanjsku uporabu u liječenju čireva i novotvorina koji imaju sliku karcinomskog rasta. Novija znanstvena istraživanja otkrivaju da sastojci lišća mogu biti korisni i u liječenju AIDS-a i HIV-1(moćan inhibitor virusa - izoliran antivirusni protein iz lišća). Listovi se rabe za izazivanje povraćanja, za izbacivanje katara iz želuca i respiratornog trakta.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike