Regija
DRUGI SUSRET MAĐARA HRVATSKE U BELOM MANASTIRU

Kruna sv. Stjepana simbol
je 816-godišnjeg suživota
Objavljeno 17. studenog, 2013.
Otkriveno je i spomen-obilježje u čast prijateljstva Hrvata i Mađara

Vezani članci

RESTAURACIJA UZ POMOĆ MINISTARSTVA KULTURE

Počela obnova spomenika fra Luki Ibrišimoviću

BELI MANASTIR - Replika krune svetog Stjepana, u pratnji mađarskih Krunskih čuvara, stigla je u subotu u Beli Manastir, a svi zainteresirani mogli su je pogledati u župnoj crkvi svetog Martina biskupa. Dogodilo se to u sklopu 2. susreta Mađara Hrvatske, koji je, uz potporu Savjeta za nacionalne manjine, organizirao Savez mađarskih udruga (SMU).

Sve je počelo otkrivanjem spomen-obilježja u parku kod križanja belomanastirskih ulica Hrvatskih branitelja i Kralja Petra Svačića. Obilježje, koje označava višestoljetni suživot Hrvata i Mađara, izrađeno je u mađarskom gradu Szekszardu, a otkrili su ga predsjednik SMU-a Šandor Juhas i saborski zastupnik Deneš Šoja. Na prigodnoj svečanost više puta je naglašavano kako su Hrvati i Mađari živjeli u istoj državi, uz nekada lošije, a češće bolje odnose, te kako je suživot ponovno nastavljen u novoj, EU zajednici. Nakon toga uslijedio je mimohod od Centra za mlade do župne crkve, gdje je služena dvojezična koncelebrirana misa. Predvodili su je mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki, i mons. Ladislav Nemet, zrenjaninski biskup.

- Ovdje smo da još snažnije doživimo zajedničku kršćansku vjeru te dugu i bogatu zajedničku povijest - istaknuo je u svojoj propovijedi nadbiskup Hranić.

Potom su predstavnici mađarskog povijesnog viteškog reda predali priznanja trima hrvatskim braniteljima - Mađarima. Misu i kasnije razgledavanje krune pratila je pjesma nekoliko crkvenih zborova s crkvenog kora.

Kako je istaknula Tunde Šipoš-Živić, organizatorica Susreta, kruna svetog Stjepana je 816 godina bila zajednička kruna Hrvata i Mađara te je jedan od najznačajnijih simbola prijateljstva i povezanosti dvaju naroda.

- Susretom Mađara Hrvatske htjeli smo očitovati zajedničku kršćansku vjeru i baštinu koja nas je povezivala kroz protekla stoljeća i danas - rekla je, dodavši kako cijeli suret prati moto “kao Mađar biti sretan u domovini Hrvatskoj”.

Inače, subotnji suret drugi je organiziran u Hrvatskoj, a prema saznanjima članova SMU-a, replika krune svetog Stjepana prvi je put donesena u Hrvatsku. Malo je vjerojatno da je današnja kruna sv. Stjepana upravo ona kojom je okrunjen kralj Stjepan i koju mu je poslao papa Silvestar II. 1038. godine. Povjesničari se slažu da je sastavljena od nekoliko dijelova, a njome je okrunjen i Franjo Josip.

Ivica GETTO
Čuvana u Fort Knoxu

Kruna sv. Stjepana stoljećima je bila simbol Ugarskog Kraljevstva, ali i hrvatske državnosti, jer su se njome krunili zajednički hrvatsko-ugarski vladari. Zanimljiva je njezina sudbina nakon Drugog svjetskog rata. Kako ne bi pala u sovjetske ruke, jedan mađarski general predao ju je američkoj vojsci. Amerikanci su je, pak, poslali u SAD i čuvali u poznatom skladištu zlata Fort Knox, gdje su se nalazile i američke zlatne rezerve. Predsjednik Jimmy Carter odlučio je vratiti krunu mađarskom narodu 1978. godine. Učinilo je to američko izaslanstvo predvođeno državnim tajnikom Cyrusom Vanceom, a u izaslanstvu je bio i Amerikanac mađarskog podrijetla, nobelovac Albert Szent-Györgyi (koji je otkrio vitamin C). Kruna je od 2000. godine zajedno s drugim kraljevskim obilježjima (žezlom, zlatnom jabukom i mačem) izložena u zgradi Mađarskog parlamenta.

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike