Kultura
VELIKI USPJEH ŽELJKE ŽIVKOVIĆ

“Osječki capricco” nominiran za Kiklopa za debitantsku knjigu
Objavljeno 16. studenog, 2013.

ZAGREB - Sveučilišni profesor Milivoj Solar dobitnik je Kiklopa za životno djelo, objavljeno je na zagrebačkom Interliberu. Za ostale kategorije u desetom izboru objavljene su po tri nominacije.

Za urednika godine nominirani su Gordana Farkaš Sfeci, Irena Lukšić i Kristijan Vujičić, za prozno djelo Daša Drndić, Tatjana Gromača, Kristian Novak i Roman Simić Bodrožić, debitantsku knjigu Antonio Barišić, Iva Ušćumlić Gretić i Željka Živković (za "Esekerski capriccio"), pjesničku zbirku godine Krešimir Bagić, Arsen Dedić i Marko Pogačar, za knjigu eseja Zoran Ferić, Irena Lukšić i Julijana Matanović. Za znanstvenu knjigu nominirani su Krešimir Bagić, Sonja Bašić i Ljubo Stipišić Delmata, za slikovnicu godine Ivana Guljašević, Sanja Pilić uz Katarinu Halužan te Pika Vončina. Za knjigu godine za djecu i mladež nominirani su Zdenko Bašić, Miro Gavran i Sanja Pilić, za knjigu inozemnog autora Umberto Eco, nobelovka Alice Munro i Goran Vojnović, a za prijevod godine Xenia Detoni, Giga Gračan i Truda Stamać.

O njihovim imenima u prvom krugu odlučilo je stručno biračko tijelo, koje čine članovi Društva hrvatskih književnika, Hrvatskog društva pisaca, Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Hrvatskoga knjižničarskog društva, Društva hrvatskih književnih prevodilaca, Hrvatskog PEN centra, profesori hrvatskih visokih učilišta, direktori i urednici nakladničkih kuća u Republici Hrvatskoj, novinari u kulturi te književni kritičari. Prema pravilniku za dodjelu nagrade, nakon prvog kruga glasovanja objavljuju se imena triju kandidata s najvećim brojem glasova. U drugom krugu nemaju pravo glasa autori, izdavači i urednici knjiga nominiranih u tim kategorijama. Nagrada će biti dodijeljena na 18. Sajmu knjige u Istri, 15. prosinca u galeriji Sveta srca u Puli. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Belom Manastiru

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

2

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

3

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?