Novosti
STOŽER OBJAVIO PROGLAS

U Vukovaru 18. studenoga i državni vrh, no “neće se nikome zviždati”
Objavljeno 16. studenog, 2013.

Vezani članci

UOČI DANA SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA 1991.

Znanstvenici raspravljali o Vukovaru 22 godine poslije

VUKOVAR – U Vukovaru će 18. studenoga, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2013., simbolično biti cijela Hrvatska. Među tisućama onih koji će hodočastiti u grad heroj kako bi s Vukovarcima odali počast žrtvama obrane toga grada prije 22 godine bit će, prema službenim najavama, i kompletan državni vrh, predsjednik Republike, Vlade i Sabora. U Vukovaru se Vlada očekuje u punom sastavu, a najavljen je i dolazak 30-tak članova diplomatskog zbora. Najavljeno je kako će u Koloni sjećanja prvi put biti i svi zapovjednici obrane grada – Tomislav Merčep, Mile Dedaković i Branko Borković.

U gradu će od 9 do 14 sati vrijediti poseban režim prometa, upute će se dijeliti i na silazu s autoceste Zagreb – Lipovac, dok će na poslovima sigurnosti biti angažirano više od 250 policajaca i 150 redara iz braniteljskih udruga. Kolona će, zbog radova u povijesnoj jezgri Vukovara, proći izmijenjenom trasom do Memorijalnog groblja. “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta” geslo je obilježavanja ovogodišnjeg Dana sjećanja.

Iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara jučer su proglasom pozvali sve domoljube da 18. studenoga dođu u velikom broju kako bi se poklonili vukovarskim žrtvama, uz poruku da po svojoj savjesti odluče “uz koga će koračati.” Pozvali su ih da u Vukovar dođu “dostojanstveni i ponosni, u molitvi” s nacionalnim obilježjima, zastavama svog kraja, postrojbe ili udruge i s transparentima koji će isticati veličinu žrtve Vukovara i smisao Kolone sjećanja. “Svakome koji je uz vukovarsku Hrvatsku bit će vidljivo kako i kada će se izraziti negostoljubivost onima koji obezvrjeđuju žrtvu Vukovara”, stoji u proglasu. Naglašava se i kako taj dan “nikome neće zviždati niti neprimjereno dovikivati”, ali će njihova negostoljubivost biti “gromoglasna i tišinom.”S.Butigan

OPROSTITI, ALI NE I ZABORAVITI

Proslavljenog oskarovca Branka Lustiga novinari su u petak u Osijeku upitali kako komentira situaciju u Vukovaru. “Ovo što se događa naša je pogreška. Možemo oprostiti drugima koji su učinili zločine, ali ih ne smijemo zaboraviti i ne smijemo dopustiti da se to ponovi. Ako to uspijemo, već pola problema smo riješili. Možda i samu krizu", komentirao je Lustig, dodavši "ako ne oprostimo, onda će nas i naše potomke cijeli život progoniti ono što se dogodilo." "I uvijek ćemo nekoga kriviti i biti nesretni i doživljavati noćne more. Mi si to ne smijemo dopustiti, moramo misliti na budućnost", zaključio je Lustig.(T.L.)

Možda ste propustili...