Regija
ŽUPANJSKA UDRUGA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA

U šest mjeseci zbrinuli 35 pasa
Objavljeno 16. studenog, 2013.

ŽUPANJA - Udruga za zaštitu životinja Argos u Županji osnovana je u ožujku ove godine s primarnim ciljem gradnje skloništa za životinje.

– Ondje bismo prihvaćali napuštene i ozlijeđene pse, cijepili ih, čipirali i kastrirali/sterilizirali. Naravno, sklonište je no-kill (nema usmrćivanja nakon 60 dana), jer bismo se brinuli o psima do njihova udomljenja - ističu volonteri.

- Velik broj napuštenih životinja pokazatelj je nedostatka moralne zrelosti pojedinih građana. To je problem cjelokupnog društva i nitko pred tim ne bi smio zatvarati oči. Želimo povećati i razinu svijesti građana o problemu napuštenih pasa, nekontroliranom razmnožavanju i zlostavljanju - ističu volonteri. Iako je zakonom propisano mikročipiranje, tvrde da najveći broj vlasnika ljubimaca ne poznaju značenje te riječi.

- Trajno obilježen ljubimac daje nam mogućnost da brzo i efikasno pronađemo staratelja, kaznimo ga, kako je zakonom i propisano, te tako zaustavimo dolazak novih životinja. Jasno je da problem nastaje u kući, ulica je samo posljedica, koju je nemoguće riješiti spašavanjem i na neki način sklanjanjem životinja, jer već sutra dolaze nove, i nevoljama nema kraja - pojašnjavaju.

Volonteri Udruge vrlo su požrtvovni, napuštenim psima vlastitim novcem kupuju hranu, čiste ih od nametnika i po potrebi odvode veterinaru. Sretni su, kažu, što imaju podršku sve većeg broja građana, kao i gradonačelnika, pa se nadaju da će se bar dio planova uspjeti realizirati. Mole građane da, ako su u mogućnosti, svoje ljubimce kastriraju/steriliziraju i ne napuštaju prije cijepljenja te ako vide napuštenog psa, neka mu daju vode ili malo hrane, možda mu spase život. Inače, u šest mjeseci besplatnog rada i bez ikakvog zemljišta za privremeno ili trajno zbrinjavanje pasa lutalica, Udruga je udomila 35 pasa.

– Vidljivo je da je do pada broja pasa lutalica u gradu došlo u istoj godini kada je osnovana i naša udruga. Vinkovački šinteraj je sa županjskih ulica uklonio 23 psa za 50-ak tisuća kuna, a Argos 35 pasa za 5 tisuća kuna - zaključuje volonter Tomislav Vidaković.

Iz Udruge pozivaju sve ljude dobre volje i ljubitelje životinja da im se priključe, a kontakt-broj Udruge je 095 8783 524. Marija Lešić Omerović

Sklonište na kraju Šantave

Gradonačelnik Županje Davor Miličević pozdravlja osnivanje Udruge i ističe kako Grad podupire njihove aktivnosti i kako će, u skladu s mogućnostima, pomoći u osnivanju skloništa za životinje. – Razgovarao sam s volonterima i podržao njihova nastojanja jer sam i osobno ljubitelj životinja, no moramo biti svjesni da se to ne može odraditi preko noći. Načelno smo dogovorili lokaciju budućeg skloništa, na kraju Šantave, na prostoru nekadašnjeg mrcilišta, no postoje zakonski okviri i rigorozni uvjeti koji se trebaju ispuniti. U svakom slučaju spremni smo pomoći - zaključuje Miličević.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike