Ekonomija
PROGLAŠENJE NAJBOLJIH RAKIJA

Slavko Zorn iz Cerne ispekao je najbolju šljivovicu
Objavljeno 16. studenog, 2013.

SEMELJCI - Slavko Zorn iz Cerne ispekao je najbolju šljivovicu i postao šampionom IX. edukacijskog natjecanja u kvaliteti voćnih rakija koje se jučer održalo u Semeljcima. Za nagradu je Zorn dobio novi kotao za pečenje rakije.

Inače, na ovo tradicionalno natjecanje u organizaciji Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Osijek svake se godine prijavljuje sve više natjecatelja. Ove je bilo prijavljeno 165 uzoraka voćnih rakija. Kako se moglo čuti, svake je godine kvaliteta rakija sve ujednačenija te je time posao ocjenjivanja sve zahtjevniji. Ocjenjivački sud sastojao se od 16 kušača, a rad su koordinirala dva koordinatora.

Od ukupno 165 ocijenjenih uzoraka, 18 uzoraka ocijenjeno je odličnim i pripala su im zlatna odličja, dok je viceprvakom proglašena rakija viljamovka OPG-a Ivana Matoševića iz Koritne.

Budući da je riječ o edukacijskom natjecanju, i ove godine su održana dva predavanja: “Generički postupci u proizvodnji voćnih destilata” koje je održao prof. dr. sc. Borislav Miličević s Prehrambeno-tehnolškog fakulteta u Osijeku. Prof. Miličević istaknuo je kako je tradicionalan način spravljanja voćnih rakija dobar, ali ga je teško potpuno kontrolirati pa je tako nemoguće svake godine proizvesti rakiju jednake kakvoće. Drugo predavanje “Registracija proizvodnje voćnih rakija sukladno propisima RH” održala je Snježana Delač, voditeljica Službe za trošarine područnog carinskog ureda u Osijeku, koja je prisutne upozorila da moraju biti upisani u Registar malih proizvođača alkoholnih pića te da su sankcije od 5.000 do 100.000 kuna ako ne prijave kotao, ne obračunaju i plate trošarinu, prodaju alkohol ili ako ne podnose godišnje izvješće.

Roberta SORIĆ

Grga Lončarević

načelnik općine Semeljci

Naša općina je već devet godina domaćin ovog natjecanja. Svake godine proizvođači voćnih rakija doznaju nove informacije kroz zanimljive i aktualne teme predavanja te je očevidno poboljšanje kvalitete voćnih rakija

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike