Regija
DO 31. PROSINCA MORA SE IZDVOJITI VODOOPSKRBA

Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji distribucija vode u cijeloj županiji?
Objavljeno 15. studenog, 2013.

ŽUPANJA – Još mjesec i pol dana ostalo je komunalnim poduzećima za usklađivanje poslovanja s novim Zakonom o vodama, po kojemu se vodoopskrba i odvodnja moraju odvojiti od ostalih komunalnih djelatnosti. Zbog stupanja na snagu novih zakonskih odredbi od 1. siječnja 2014. brojna će komunalna poduzeća ostati bez distribucije vode jer tu djelatnost u svojoj nadležnosti više neće moći imati. Zakon je utvrdio jasna pravila i kriterije koje moraju zadovoljavati tvrtke koje će se baviti poslovima vodoopskrbe i odvodnje i za to imati licenciju. Najrigorozniji uvjet koji je i ujedno najveći kamen spoticanja lokalnim komunalcima je odredba prema kojoj koncesionar mora godišnje isporučivati određenu količinu vode, za mnoge tvrtke nedostižnu. Jedini koji udovoljava svim kriterijima u Vukovarsko-srijemskoj županiji je Vinkovački vodovod i kanalizacija (VVK).

– Mi smo još 2011. godine počeli usklađivanje s odredbama novog zakona, ekipirali se i ispunili sve kriterije, udovoljavamo svim traženim tehničkim uvjetima, i u kadrovskom i svakom drugom smislu. Uvjetovana količina vode za koncesionare je povećana s dva na tri milijuna kubika godišnje, a mi imamo između šest i sedam milijuna kubika - pojašnjava direktor Dražen Milinković.

Znači li to da će VVK od 1. siječnja 2014. preuzeti distribuciju vode na području cijele županije, odnosno te poslove preuzeti i od ostalih komunalnih poduzeća u drugim gradovima i općinama, koja bi u tom slučaju postala njihova uslužna područja, Milinković nije ni potvrdio ni demantirao. Diplomatski je odgovorio da je tvrtka kojoj je na čelu taj posao spremna preuzeti i kvalitetno odrađivati.

– Ako se budu potpuno poštovale zakonske odredbe, takvo će rješenje biti jedino moguće i logično. U utorak imamo sastanak u resornom ministarstvu, odnosno Hrvatskim vodama upravo o toj temi, nakon čega će puno toga biti jasnije - kaže Milinković. Dodaje da sva naselja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja su spojena na regionalni vodovod, tu vodu već ionako dobivaju preko VVK, pa bi i službeno preuzimanje distrubucije vode i formiranje uslužnih područja bio očekivani slijed, no dodaje da će se ubrzo sve definirati jer vremenski rokovi cure.

I županjski Komunalac razdvojit će se na dvije tvrtke, što donosi reorganizaciju poslovanja, ali i radnih mjesta.

– U četvrtak će Gradsko vijeće donijeti odluku o razdvajanju tvrtke. Komunalac će zadržati vodoopskrbu i odvodnju, a nova tvrtka koju ćemo registrirati pod imenom Čistoća d.o.o. preuzet će druge komunalne djelatnosti. Nakon toga, u roku od mjesec dana moramo izraditi plan podjele tvrtke, što mora prihvatiti i Gradsko vijeće, i tada šaljemo zahtjev Trgovačkom sudu - pojasnio je direktor Ilija Lešić.

Što se tiče koncesije za distribucije vode i sve izglednije opcije da će ju na cijelom području županije preuzeti VVK, otkrio nam je da postoji i mogućnost osnivanja nove zajedničke tvrtke koja bi preuzela te poslove od postojećih komunalnih poduzeća, a u čijoj bi vlasničkoj strukturi najveći udjel imao VVK.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Komunalac će se razdvojiti na dvije tvrtke, a to donosi reorganizaciju poslovanja

3

milijuna kubika godišnje je uvjetovana količina vode za koncesionare

Možda ste propustili...

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

POZVANI NA DOSTAVU PISMA NAMJERE

Štitar je poslovnu zonu ponudio poduzetnicima

Najčitanije iz rubrike