Regija
DO 31. PROSINCA MORA SE IZDVOJITI VODOOPSKRBA

Vinkovačkom vodovodu i kanalizaciji distribucija vode u cijeloj županiji?
Objavljeno 15. studenog, 2013.

ŽUPANJA – Još mjesec i pol dana ostalo je komunalnim poduzećima za usklađivanje poslovanja s novim Zakonom o vodama, po kojemu se vodoopskrba i odvodnja moraju odvojiti od ostalih komunalnih djelatnosti. Zbog stupanja na snagu novih zakonskih odredbi od 1. siječnja 2014. brojna će komunalna poduzeća ostati bez distribucije vode jer tu djelatnost u svojoj nadležnosti više neće moći imati. Zakon je utvrdio jasna pravila i kriterije koje moraju zadovoljavati tvrtke koje će se baviti poslovima vodoopskrbe i odvodnje i za to imati licenciju. Najrigorozniji uvjet koji je i ujedno najveći kamen spoticanja lokalnim komunalcima je odredba prema kojoj koncesionar mora godišnje isporučivati određenu količinu vode, za mnoge tvrtke nedostižnu. Jedini koji udovoljava svim kriterijima u Vukovarsko-srijemskoj županiji je Vinkovački vodovod i kanalizacija (VVK).

– Mi smo još 2011. godine počeli usklađivanje s odredbama novog zakona, ekipirali se i ispunili sve kriterije, udovoljavamo svim traženim tehničkim uvjetima, i u kadrovskom i svakom drugom smislu. Uvjetovana količina vode za koncesionare je povećana s dva na tri milijuna kubika godišnje, a mi imamo između šest i sedam milijuna kubika - pojašnjava direktor Dražen Milinković.

Znači li to da će VVK od 1. siječnja 2014. preuzeti distribuciju vode na području cijele županije, odnosno te poslove preuzeti i od ostalih komunalnih poduzeća u drugim gradovima i općinama, koja bi u tom slučaju postala njihova uslužna područja, Milinković nije ni potvrdio ni demantirao. Diplomatski je odgovorio da je tvrtka kojoj je na čelu taj posao spremna preuzeti i kvalitetno odrađivati.

– Ako se budu potpuno poštovale zakonske odredbe, takvo će rješenje biti jedino moguće i logično. U utorak imamo sastanak u resornom ministarstvu, odnosno Hrvatskim vodama upravo o toj temi, nakon čega će puno toga biti jasnije - kaže Milinković. Dodaje da sva naselja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja su spojena na regionalni vodovod, tu vodu već ionako dobivaju preko VVK, pa bi i službeno preuzimanje distrubucije vode i formiranje uslužnih područja bio očekivani slijed, no dodaje da će se ubrzo sve definirati jer vremenski rokovi cure.

I županjski Komunalac razdvojit će se na dvije tvrtke, što donosi reorganizaciju poslovanja, ali i radnih mjesta.

– U četvrtak će Gradsko vijeće donijeti odluku o razdvajanju tvrtke. Komunalac će zadržati vodoopskrbu i odvodnju, a nova tvrtka koju ćemo registrirati pod imenom Čistoća d.o.o. preuzet će druge komunalne djelatnosti. Nakon toga, u roku od mjesec dana moramo izraditi plan podjele tvrtke, što mora prihvatiti i Gradsko vijeće, i tada šaljemo zahtjev Trgovačkom sudu - pojasnio je direktor Ilija Lešić.

Što se tiče koncesije za distribucije vode i sve izglednije opcije da će ju na cijelom području županije preuzeti VVK, otkrio nam je da postoji i mogućnost osnivanja nove zajedničke tvrtke koja bi preuzela te poslove od postojećih komunalnih poduzeća, a u čijoj bi vlasničkoj strukturi najveći udjel imao VVK.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Komunalac će se razdvojiti na dvije tvrtke, a to donosi reorganizaciju poslovanja

3

milijuna kubika godišnje je uvjetovana količina vode za koncesionare

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

I PČELARSKA UDRUGA “BAGREM” ŽALI SE NA UVEZENI MED

Sve su učestalije krađe košnica

2

BIORAZGRADIVI OTPAD

Čeminac dijeli 144 kompostera

3

PROJEKT „RUŽIČASTE ZLOĆKE“

Invazivne vrste bit će
uklonjene na tri lokacije