Regija
ZAJEDNO DO SIGURNOG TRŽIŠTA

Svinjogojci iz Vukovarske županije osnivaju klaster
Objavljeno 15. studenog, 2013.

VRBANJA – Da je udruživanje budućnost hrvatske poljoprivrede, prepoznali su i svinjogojci u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji kreću u osnivanje klastera.

– Vidjeli smo da ovako više ne ide. Pojedinačnim nastupima ne možemo ništa napraviti; gdje smo, tu smo, pomaka nema. Odlučili smo udružiti se jer samo tako možemo napredovati u proizvodnji i pronaći mjesto na tržištu - pojašnjava predsjednik županijske Udruge svinjogojaca Dobromir Čović.

U Udruzi je pedesetak aktivnih članova koji imaju više od pet krmača. Ističe da je riječ zapravo o tvrtki koja bi poslovala na principima klastera i u kojoj bi bile uključene sve interesne strane, od uzgajivača svinja, proizvođača kulena, paprike i bijelog luka, a jako je važno i to što bi uz sebe imali i klaonicu za vlastite potrebe.

- Važnost udruživanja proizvođača je u zajedničkom nastupu na tržištu, kako u osiguranju i nabavci stočne hrane jer je kupnja na veliko jeftinija, tako i u plasmanu svinjskog mesa i prerađevina. I što je najvažnije, udruženi ćemo proizvoditi bolje, više i jeftinije, bit ćemo konkurentniji, a bolje ćemo moći i pripremati projekte za korištenje EU fondova - ističe Čović, dodajući da veliku potporu imaju i od Vukovarsko-srijemske županije i udruge Slavonski domaći kulen-kulin. Udruživanjem i zajedničkim nastupom uzgajivači svinja napokon će dobiti i marketing bez kojega, svjesni su, nema ni tržišta.

- Unatoč iznimnoj kvaliteti naših proizvoda, za nas nitko nije znao, a do kupaca smo uvijek dolazili preko neke treće osobe - ističe naš sugovornik. Udruživanje će, kaže, dovesti i do potpunog standardiziranja proizvodnje među članovima klastera i postizanje istovjetne kvalitete, a bit će otvoren i za proizvođače i iz drugih županija koji već javljaju i pokazuju interes. Jedan od najvećih uzgajivača svinja u županiji Antun Golubović iz Đurića uvjeren je da su na pravome putu i puno očekuje od udruživanja.

- Svinjogojci bi napokon zatvorili krug proizvodnje, sve bi svinje išle u jednu klaonicu, najvjerojatnije u Vrbanju, odakle bi se meso plasiralo na tržište. Mi bismo se između sebe dopunjavali, primjerice tko ima viška prasaca prodao bi ih drugom svinjogojcu da ih utovi do određene kilaže - pojašnjava. Puno očekuje i od suradnje s Dalmatincima, kojima bi prodavali sirovinu za pršut koju sada uvoze iz Mađarske, a klaster bi im mogao ponuditi određenu količinu na koju će moći računati.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
SVE JE MANJE KVALITETNIH PROIZVODA

Sad je vrijeme da pokušamo nešto konkretno napraviti, da se zna gdje se i po kojoj cijeni svinje prodaju. Do sada se sve radilo napamet, na temelju vlastitog iskustva i procjene situacije. Mislim da će udruživanje dati rezultate jer sve je manje svinjogojaca i mesa od domaćih svinja na našem jelovniku. Pogotovo kvalitetnih proizvoda, a tu mislim na kulen, šunku, kobasicu, čvarke i ostale proizvode, zaključuje Golubović.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike