Novosti
GRADONAČELNICI PET GRADOVA

Visokom trgovačkom sudu
dvije žalbe zbog ZOIS-a
Objavljeno 13. studenog, 2013.

OSIJEK - Čelnici pet slavonskih gradova - Osijeka, Vinkovaca, Belog Manastira, Vukovara i Županje - osnivača Javne ustanove za zbrinjavanje komunalnog otpada istočne Slavonije (ZOIS), na jučerašnjem sastanku u Osijeku dogovorili su načine za spašavanje gradova od mogućeg plaćanja čak 80 milijuna kuna odštete austrijskim tvrtkama Strabag i Saubermacher. Na sastanku su sudjelovali Ivica Vrkić, gradonačelnik Osijeka, Mladen Karlić, gradonačelnik Vinkovaca, Davor Miličević, gradonačelnik Županje, Ivan Doboš, gradonačelnik Belog Manastira i Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika Vukovara, s obzirom na to da je gradonačelnik Željko Sabo bio u Saboru. Nakon sastanka Vrkić je novinarima kazao kako su gradonačelnici jedinstveni u stavu na koji će način spasiti “što se spasiti može” u slučaju ZOIS. Rekao je kako će gradovi krenuti u dva smjera - pravnom i političkom. Pravnom - tako što će biti podnesena žalba Visokom trgovačkom sudu na pravorijek Međunarodnog arbitražnog suda, koji je prihvatio Trgovački sud u Zagrebu.

- U žalbi Visokom trgovačkom sudu pobijat ćemo sve navode koji stoje u rješenju zagrebačkog Trgovačkog suda. Uložit ćemo zapravo dvije žalbe - jednu koju ćemo potpisati Milan Kamenko (ravnatelj ZOIS-a nap.a.) i ja, a drugu će poslati opunomoćeni odvjetnik Upravnog vijeća ZOIS-a (Damir Zagoršćak nap.a.), kazao je Vrkić, dodavši da će nastojati iskoristiti i druge mogućnosti koje postoje da bi se dobila ta pravna bitka na drugim sudovima.

Pod političkim načinom rješavanja problema gradonačelnici misle na plan da se sastanu s premijerom i od njega, odnosno od Vlade zatraže da se uključi u rješenje problema ZOIS-a, s obzirom na to da bi plaćanje odštete bio prevelik financijski teret za slavonske gradove. Gradonačelnici drže da bi Vlada mogla biti posrednik u razgovorima sa Strabagom, koji, prema nekim informacijama, ima ambicije uključiti se u nove poslove u Hrvatskoj.

Rok za žalbu istječe idućega tjedna. Žalbu, koju će potpisati Vrkić i Kamenko, napisat će Željko Švedl, osječki odvjetnik. Za svoj rad, Švedl i Zagoršćak, pojasnio je na pitanje novinara Vrkić, dobit će naknadu po realnim, a ne izmišljenim tarifama i po učinku.I.Mikulić

KRIVCE NEKA TRAŽE NADLEŽNI

- Usuglasili smo se također kako nas petorica gradonačelnika nećemo utvrđivati tko je kriv za nastalo stanje, jer to nije na nama. To je u nadležnosti državnih tijela koja prema kaznenim prijavama postupaju. Od njih očekujemo da bez obzira na ishod spora utvrde tko je kriv, s obzirom na to da je već sada nastala velika šteta, kazao je Vrkić.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RODITELJI POD ISTRAGOM

Kupili djevojčicu, prisilili je na brak i zlostavljali

2

PROBLEMI ZA LJEVICU I U SLAVONIJI

SDP ostao bez 300 članova u Osječko-baranjskoj županiji?

3

U HRVATSKOJ 4571 NOVI SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM, 26 OSOBA UMRLO

Osječko-baranjska županija: Umrla jedna osoba, 242 nova slučaja zaraze