Regija
ORGANSKI OSTACI POSTAJU EKOPRIPRAVAK

Enzimski otpad - čudotvorna otopina
Objavljeno 12. studenog, 2013.
Ekoskupina Srednje škole D. Miholjac više od godinu dana proizvodi enzimski otpad

DONJI MIHOLJAC - Goleme količine pesticida, ostataka sredstava za čišćenje, deterdženata, mineralnih gnojiva, kozmetičkih sredstava i drugih proizvoda kemijske industrije desetljećima onečišćuju prirodu i okoliš. Riječ je o milijunima tona teško razgradivih produkata koji preko zagađene vode i zemljišta ulaze u biljke, njima se dalje onečišćuje hrana za ljude i životinje, a isparavanja zagađuju atmosferu.

Kako smanjiti onečišćenje i iskoristiti biološki otpad za proizvodnju univerzalnog pripravka koji se može koristiti kao antiseptik, sredstvo za čišćenje, neutralizaciju pesticida, pročišćavanje vode, prirodno gnojivo ili kao kozmetički preparat - znaju u Ekološkoj skupini Srednje škole u Donjem Miholjcu. Oni, naime, već više od godinu dana proizvode enzimski otpad, sredstvo koje bi masovnom proizvodnjom u kućanstvima na svjetskoj razini moglo uz ekološku i zdravstvenu korist smanjiti uništavanje ozonskog sloja, pomoći u borbi protiv globalnog zatopljenja te pospješiti pročišćavanje zraka i podzemnih voda.

Enzimski otpad može se jednostavno i jeftino napraviti u svakom kućanstvu, rekla nam je voditeljica Ekološke skupine Lovorka Muminović. U plastičnu bocu (najbolje onu od dvije litre) treba uliti deset dijelova vode, tri dijela organskog otpada (najbolje ostatke voća i povrća), te jedan dio smeđeg šećera ili melase. Bocu je prvih mjesec dana potrebno svakodnevno odčepljivati kako zbog ubrzane fermentacije ne bi eksplodirala. Kako bi se dobio ugodan miris, u otopinu je preporučljivo staviti kore od agruma.

Nakon tri mjeseca dobiva se octena kiselina, koja, uz već sve nabrojeno, u različitim koncentracijama može poslužiti za odčepljivanje odvoda, sprječavanje alergija, osvježivanje zraka, njegu i zaštitu krzna kućnih ljubimaca, kao odlično prirodno gnojivo, te za mnoge druge korisne svrhe. Trajnost preparata je neograničena.

Uz izradu enzimskog otpada, čija je izrada prikazana i na Miholjačkom sajmu, Ekološka skupina planira još niz zanimljivih projekata, kao što je tiskanje brošura i održavanje tribina o štednji i alternativnim oblicima energije, te o zdravom životu, izradi stalaka za prikupljanje plastičnih boca, čepova i spremnika za istrošene baterije, pravljenje kućica za ptice, prikupljanje autohtonog sjemenja povrća i cvijeća. Tim projektima, radionicama i akcijama obilježit će se svjetski dani vezani uz ekologiju, očuvanje biološke raznolikosti i alternativne izvore energije.

Ivan KOROV

Pripravak se koristi kao antiseptik, za čišćenje, u kozmetici, kao gnojivo...

Najčitanije iz rubrike