Regija
BOŠNJACI MIJENJAJU PROSTORNI PLAN

Termalna voda grijat će staklenike Rurisa,
vodećeg opskrbljivača tržišta rajčicom
Objavljeno 11. studenog, 2013.

BOŠNJACI – Općinsko vijeće Bošnjaka donijelo je Odluku o izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja općine Bošnjaci kojom će se omogućiti nastavak istraživanja i eksploatacije prirodne termalne vode.

- Mi smo u važećem planu imali definiranu mogućnost istraživanja geotermalnih polja, ali ne i njihovu eksploataciju. Poduzeće Ruris tu je mogućnost iskoristilo i nakon puno uloženih vlastitih financijskih sredstava došlo u situaciju da pronađenu termalnu vodu ne može koristiti. Izmjenama i dopunama prostornog plana želimo to promijeniti i Rurisu omogućiti korištenje izvora za grijanje staklenika - pojasnio je načelnik Bošnjaka Andrija Juzbašić.

Od 2007. godine, kada je počeo gradnju staklenika za hidroponski uzgoj rajčice, pa sve do danas, Ruris se pozicionirao kao jedan od vodećih opskrbljivača tržišta rajčicom. Riječ je o najsuvremenijem načinu proizvodnje povrća na vodi za koji se prvi u Vukovarsko-srijemskoj županiji odlučio upravo Ruris d.o.o. Županja, jer je povrće u Hrvatskoj deficitaran proizvod i više od 70 posto potreba se uvozi. Prema uzoru na europske proizvođače i u suradnji s nizozemskim tvrtkama i proizvođačima, dobiven je visokokvalitetan proizvod kojim ova tvrtka uspješno konkurira na zahtjevnom tržištu.

U staklenicima, koji se prostiru na 12.528 četvornih metara i opremljeni su najsuvremenijom tehnologijom, godišnje se proizvede čak 480 tona rajčice. Jedna od inovativnih tehnika intenzivnog uzgoja je sistem uzgoja biljaka bez tla, biljke nemaju dodir s bolestima i štetnicima iz tla pa se troši i manje zaštitnih sredstava. Proizvodnja se odvija u zaštićenim uvjetima i tijekom cijele godine, a najpopularniji način je uzgoj u anorganskom supstratu, i to u kamenoj vuni. Uzgaja se isključivo rajčica 1. klase, odnosno grappolo rajčica. Sustavom navodnjavanja kap po kap periodički tijekom dana dodaje se hranjiva otopina čiji je sastav isti kao i u tlu. Staklenik zadovoljava sve standarde HACCP sustava te je u skladu s tim kvaliteta proizvoda na najvišoj razini.

A jedna od osnovnih pretpostavki konkurentnosti jesu što niži troškovi proizvodnje, prije svega jeftinija energija. I upravo je to bio glavni razlog zbog čega se Ruris odlučio uložiti značajna sredstva i istražiti postojeća geotermalna polja jer prirodna termalna voda koja bi se koristila za zagrijavanje staklenika osjetno je jeftinija od, primjerice, plina. Marija Lešić Omerović

Najsuvremenijom tehnologijom proizvede se

480

tona rajčice godišnje

U uzgoju biljaka bez tla troši se manje zaštitnih sredstava

Novac ušteđen na grijanju ići će u razvoj i nova radna mjesta

Aktivacija izvorišta, pojasnio je na sjednici Općinskog vijeća vlasnik Rurisa Ivo Bilić, omogućit će značajno smanjenje režijskih troškova, a ta će sredstva tvrtka usmjeriti u razvoj i novo zapošljavanje, što će općini Bošnjaci i njezinim stanovnicima puno značiti. Vijećnici su jednoglasno podržali izmjenu prostornog plana i dali potporu aktivnostima Rurisa, inače generatora razvoja gospodarstva na području Bošnjaka i njegovu vlasniku u nastojanjima proširenja proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta.

Najčitanije iz rubrike