Regija
DAN GRADA BELOG MANASTIRA

Ivan Doboš: Željno očekujemo natječaje koji se odnose na poticaje u gospodarstvu
Objavljeno 11. studenog, 2013.

Današnje obilježavanje Dana grada Belog Manastira i proslava blagdana svetog Martina, zaštitinika Belog Manastira, povod je za razgovor sa gradonačelnikom Ivanom Dobošem.

Na čelu grada ste petu godinu. Osvojili ste novi mandat, a prošli je protekao u zatvaranju financijske konstrukcije za završetak gradskog trga. Radovi se konačno bliže kraju. Je li od prošlog Martinja do danas nešto drugo napravljeno i jeste li time zadovoljni?

- Unatoč nedaćama koje su nas snašle, mislim da je dosta napravljeno. Najveći uspjeh sigurno je nominacija EU projekta gradnje biciklističke staze i uređenja Šećeranskog jezera. U projekt smo ušli s partnerima, mađarskim gradom Mohačem, te Belišćem, Regionalnom razvojnom agencijom i Hrvatskim vodama. On će pridonijeti uređenju potpuno novog gradskog turističkog sadržaja. Šećeransko jezero već sada poprima druge vizure. Taj nas je projekt nagnao da Ministarstvu turizma apliciramo i niz manjih. U sklopu njih izgrađene su sojenice, dječja i igralište za kućne ljubimce. Zadnji projekt je omogućio nabavu kanua te vodeno skladište. Konačnim uređenjem to će područje poprimiti izgled dostojan modernog gradskog izletišta kakvo smo htjeli.

Završni radovi na obnovi trga

- Ono što je već vidljivo, obnovljena je Ulica Petefi Šandora, svojevrsna gradska žila kucavica, inače dugogodišnji gradski problem. Krajem prošle godine otvorena je zgrada SKUD-a, a ovih dana nadamo se uporabnoj dozvoli za obnovljenu zgradu HKUD-a. Nakon dugo vremena podignut je spomenik hrvatskim braniteljima. U cijelosti će biti dovršen postavljanjem rasvjete u njegovu podnožju, a to će uslijediti u sklopu završnih radova na obnovi trga.

Što možete obećati Belomanastircima tijekom idućih godinu dana i hoćemo li Martinje 2014. godine obilježiti na potpuno uređenom središnjem gradskom trgu?

- Iduće Martinje bi trebali slaviti na konačno obnovljenom novom dijelu trga. Ugovorom obvezan rok za završetak radova je ožujak 2014. godine kada bi trebali biti obnovljeni i dijelovi trga ispred pošte, odnosno bivše upravne zgrade Dunava. Bilo je brojnih pritužbi, u prvom redu onih kojima su srcu prirasla srušena stabla. Shvaćam te ljude, ali poručujem da će zelenilo biti nadoknađeno. Zelene oaze na dijelu trga na kojem traju radovi bit će još veće od onih na njegovu sjevernom dijelu. Nadam da posljedni put pričam kako je riječ o projektu prošle vlasti koja je u njega ušla bez osiguranih sredstava. Stoga smo za trg, od 18 milijuna ugovorenih kuna, iz gradskog proračuna izdvojili više od pola iznosa, približno deset milijuna. Premda kriza trese, nastojat ćemo nešto napraviti u idućih godinu dana, iako je to kratak rok za značajnije investicije. Planiramo izgradnju kuće za ispraćaj na novom groblju, obnovu niskonaponske mreže s javnom rasvjetom u Šećerani, izradu projektne dokumentacije za Dom kulture u Branjinom Vrhu te opremanje Doma kulture u Šumarini. U planu je adaptacija prostorija za potrebe MO Šećerana.

Prekogranična suradnja s BiH

Je li u planu apliciranje projekata EU i domaćim fondovima? U tome ste vidjeli prosperitet Belog Manastira.

- Projekata ima, apliciramo dosta. Krenuli smo s prekograničnom suradnjom s BiH, određene projekte planiramo nominirati u Hrvatskoj, pa tako i Ministarstvu turizma onaj za Kuću baranjske baštine gdje bi smještaj mogle naći razne udruge, TZ Baranje i slično, ali koja bi imala i nove turističke sadržaje. Moramo iskoristiti naše članstvo u EU. Pratimo natječaje i željno očekujemo one za poticaje u gospodarstvu. Za sada je samo riječ o infrastrukturalnim natječajima.

Prvi mandat prošao je u znaku saniranja trga. Hoće li drugi mandat proći u plaćanju dugova vezanih uz ZOIS?

- Nažalost, ako budemo morali platiti najmanje šest milijuna kuna, gradu će trebati sanacijski upravitelj, a ne gradonačelnik. Posebice ako dođe do ukidanja PPDS-a i svih beneficija. Znamo da nam je potreban novi stadion i vrtić. No, riječ je o iznosima koji su preveliki za naš proračun. Projekt za vrtić postoji, ali je izgradnja preskupa. Razmišljamo što dalje. Preprojektirati ga, izgraditi aneks postojećem vrtiću ili nešto treće, vidjet ćemo. U svakom slučaju, postojeći ne zadovoljava pedagoške standarde.

Nakon izbora dobili ste dva nova suradnika, Zorana Kranjčeca i Marka Bogatića. Možete li ocijeniti njihov rad, iako je prošlo manje od pola godine?

- Riječ je o mladim ljudima, željnim dokazivanja. Mislim da smo na dobrom putu, da kao tim dočekamo pravi tenutak potpunog otvaranja Hrvatske prema EU. Imaju krasne ideje, predstoji realizacija.

Ivica GETTO
UPITI INVESTITORA SVE ČEŠĆI

“U posljednja tri-četiri mjeseca bilo je više upita domaćih i inozemnih investitora nego u prošle dvije godine. To su samo upiti, ali uz benefite koje nudimo, te trud oko prezentiranja naših poslovnih zona, mislim da će neki od njih krenuti u investicije. Radimo o tom pitanju, ali gro investicija i investicijskih ciklusa mora pokrenuti država, dajući do znanja svima kako je Hrvatska dobar izbor za investitore. Na ruku nam u Baranji neće ići ukidanje PPDS-a, budući da su benefiti dobiveni tim zakonom privukli strane investitore, poput Starca primjerice. Nadam se da oni iz Baranje neće otići. Tu su ustalili svoje postojanje, ali bi trebalo raditi i na poticanju uspješnih i stabilnih tvrtki i poduzetnika, čime im se ne bi dozvolilo razmišljanje o eventualnom odlasku”, kaže Doboš.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana