Regija

Izložba uz 15 godina Središnje knjižnice Slovaka u Našicama
Objavljeno 8. studenog, 2013.

NAŠICE - Dana 10. studenoga 1998. pri Hrvatskoj narodnoj knjižnici i čitaonici Našice otvorena je Središnja knjižnica Slovaka u Republici Hrvatskoj – Ústredná knižnica Slovákov v Chorvátsku. U petnaest godina djelovanja ostvarila je zapažene rezultate te se iz samozatajne promovirala u kulturnu ustanovu koja svojim radom nastoji zadovoljiti kulturne, informacijske i obrazovne potrebe pripadnika slovačke manjine na našičkom području i korisnika u cijeloj zemlji. Od osnivanja knjižnica radi na očuvanju slovačkog povijesnog i kulturnog identiteta, običaja, tradicije te materinskog jezika i pisane riječi. Najznačajnije aktivnosti predstavit će posjetiteljima u povodu svoje rođendanske izložbe, koja će biti otvorena u predvorju dvorca Pejačević danas, 8. studenoga, u 14 sati, a otvorit će ju slovački veleposlanik Juraj Priputen. Nije slučajno odabrano mjesto postavljanja izložbe.

- Sjedište knjižnice je u dvorcu Pejačevića, grofova koji su prije više od 170 godina doveli prve slovačke doseljenike na našičko područje kako bi im radili na imanjima i krčili hrastove šume. Dalek je bio put od seljaka, drvosječa i splavara s Kysuca do članova današnje slovačke zajednice koja se može pohvaliti mnogim obrazovanim stručnjacima s raznih područja - rekla je voditeljica knjižnice Ružica Vinčak, magistrica slovačkoga jezika i viša knjižničarka.

Važnost koju Središnja knjižnica Slovaka ima u zajednici u kojoj djeluje odavno više nije potrebno posebno isticati, kao i ugled koji je svojim višegodišnjim djelovanjem stekla u Hrvatskoj i izvan nje. Organizacijom brojnih društvenih događanja knjižnica je često pomicala granice uloge knjižnica u društvu koje više nisu samo mjesto iznajmljivanja knjiga i ostalih medija. Tome svjedoče razni kulturno-promidžbeni sadržaji kao Dan slovačkoga filma, Slovački gastrofestival, jezične radionice, književni susreti, izložbeni projekti te suradnja s osnovnim školama, odakle dolazi najveći broj korisnika. Knjižni fond danas čini 3.900 svezaka raznovrsne građe, od dječjih slikovnica do vrijednih primjeraka enciklopedija i male filmoteke. S. Fridl

Zavičajna zbirka Croslovaciká

Od svog osnutka knjižnica ulaže trud u izdavanje i stručnih publikacija i do sada je pripremila Katalog zavičajne zbirke Croslovaciká, Katalog izdanja Saveza Slovaka i matica slovačkih te knjigu Sjećanja jelisavačkoga Slovaka Ota Holjenčina. Posebnu pozornost, kaže Vinčak, knjižnica posvećuje izgradnji slovačke zavičajne zbirke Croslovaciká. U njoj se prikupljaju sva izdanja i publikacije koje dokumentiraju život i povijest slovačke manjine u Hrvatskoj i za sada sadrži 150 publikacija.

Knjižnica je namijenjena korisnicima u cijeloj zemlji

Možda ste propustili...

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike