Osijek
VEĆINA OSJEČANA NE ZNA ZA NOVU OBVEZU

Ugradnja toplinskih razdjelnika:
Stanarima još samo jedna
prilika da prepolove trošak
Objavljeno 8. studenog, 2013.
Rok za ugradnju je kraj 2014. godine

Prema novom Zakon o tržištu toplinske energije, do kraja 2014. godine suvlasnici stambenih zgrada s manje od 100 stanova moraju ugraditi razdjelnike topline i termostatske ventile u svim stanovima priključenim na sustav daljinskog centralnog grijanja, ili kotlovnicu sa zajedničkim mjerilom toplinske energije.

Riječ je o obvezi i novom trošku za vlasnike nekretnina, o kojemu većina Osječana uopće nije informirana!

- Najveći broj Osječana koji su obvezni ugraditi toplinske razdjelnike svoje obveze uopće nisu niti svjesni. Opravdano strahujemo da neće pravodobno i dovoljno biti informirani o ovoj temi pa će ih zateći velik i neočekivani trošak u pet do dvanaest - kaže Vladimir Stanić iz Udruženja stanara grada Osijeka, te dodaje kako je Udruženje o ovoj problematici informiralo gradonačelnika Vrkića, uz apel da se Osječanima pomogne pri ugradnji toplinskih razdjelnika uključivanjem suvlasnika stambenih zgrada u korištenje namjenskih sredstava za ovu svrhu iz Fonda za energetsku učinkovitost.

Naime, postoji mogućnost da uz subvenciju Fonda u visini od 40 posto vrijednosti investicije trošak ugradnje razdjelnog sustava bude prepolovljen, ako Grad Osijek organizira suvlasnike i sam pristane subvencionirati projekt s deset posto od ukupne vrijednosti. Iz Grada kažu kako su oni spremni subvencionirati ugradnju razdjelnika, no za to među građanima uopće ne postoji interes!

- Grad Osijek je u suradnji sa Zavodom za stanovanje d.o.o. Osijek tijekom 2012. godine, na temelju natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pokušao odrediti stambene građevine koje su zainteresirane za prijavu na natječaj za ugradnju toplinskih razdjelnika, ali nije bilo moguće odrediti ni jednu stambenu građevinu u kojoj su svi stanari zainteresirani za prijavu na navedeni natječaj. Grad Osijek i ubuduće će u suradnji sa Zavodom pratiti natječaje Fonda te sukladno mogućnostima planirati financijska sredstva u visini deset posto za potrebe ugradnje toplinskih razdjelnika u stambenim građevinama - kaže Srećko Kukić, pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša Grada Osijeka.

Ivana SOLAR
Za stan od 50 kvadrata razdjelnici stoje 2.500 kn

Trošak ugradnje razdjelnika topline i termostatskih ventila procjenjuje se na približno 2.500 kuna za stan od 50 četvornih metara. U vremenu kada se građani žale na poskupljenje svega, fascinira da ušteda, primjerice 1.250 kuna, ne zanima nikoga! “Ljudima treba objasniti da će razdjelnike svakako morati ugraditi do kraja 2014. godine, te da imaju samo još jednu priliku da to učine u pola cijene”, poručuju iz Udruženja stanara Grada Osijeka.

Srećko KUKIĆ

pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i graditeljstvo

Grad će sukladno mogućnostima planirati sredstva za toplinske razdjelnike u zgradama

Možda ste propustili...