Regija
PACIJENTI ĆE IMATI BOLJU DIJAGNOSTIKU

U županjskom Domu zdravlja
digitaliziran radiološki odjel
Objavljeno 7. studenog, 2013.

ŽUPANJA – Dom zdravlja u Županji ulaže velike napore i sredstva u podizanje kvalitete usluga i skrbi o pacijentima na što višu razinu i u cijelosti prati europske trendove. Samo je u ovoj godini u nabavu medicinske opreme za ordinacije primarne zdravstvene zaštite i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite uloženo 870.131,43 kuna iz decentraliziranih sredstava.

Najzahtjevnija i najsloženija je bila nabava uređaja za digitalizaciju RTG dijagnostike. Nakon provedenog postupka javne nabave i adaptacije prostora, završena je instalacija uređaja za kompjutoriziranu radiografiju, CR akvizicijske i dijagnostičke radne stanice za identifikaciju i obradu slika, monitora za radnu stanicu, kaseta za radiografiju, mamografiju i ortopan te laserske kamere i printera. Riječ je o opremi vrijednoj 646.330 kuna.

- Instaliranjem opreme, uz prošlogodišnju nabavu suvremene UZV dijagnostike, Dom zdravlja svojim korisnicima na najsuvremeniji način i u cijelosti pruža usluge medicinske dijagnostike, kao i veliki medicinski centri. Na žalost, ne možemo utjecati na broj usluga koje Dom zdravlja može pružiti sukladno propisanim standardima i limitima - kaže ravnateljica Luca Lešić.

Njezin zamjenik Zlatko Krtalić, dr. med., spec. radiologije, pojasnio je prednosti RTG digitalne slike u odnosu na klasičnu.

- Nakon obavljenog RTG snimanja i obrade dobivene slike u digitalizatoru te njezina slanja računalnom mrežom na monitore radne stanice, liječnik - radiolog u startu dobiva: snimku znatno veće kvalitete koju može dodatno obraditi radi postizanja još bolje kvalitete mijenjajući svjetlinu, kontrastnost, oštrinu. Može napraviti negativ, povećati cijelu ili povećati bitni detalj slike, pomicati je i slagati radi komparacije i uspoređivati ih s ranijim snimcima iz digitalne arhive - ističe dr. Krtalić.

Sve to smanjuje potrebu za ponovljenim snimanjem pacijenata, što se do sada često događalo radi ispravljanja nedostataka slike na RTG filmu, a time se smanjuje radiološko opterećenje i zračenje pacijenata. Dobivene digitalne slike mogu se odmah slati drugim liječnicima u Domu zdravlja ili u bolnice radi dobivanja drugog mišljenja, što je jako važno, posebice kod teško bolesnih pacijenata rizičnog transporta.

Digitalni snimci pohranjuju se najčešće na CD-u, što je jeftinije od RTG filma, a uz zaštitu identiteta pacijenta mogu se koristiti kao edukativni materijal na predavanjima i kongresima. Digitalno arhivirane slike ne zauzimaju puno prostora i pretraživanje digitalne arhive je brzo i lako za razliku od fizičkog pretraživanja filmskih arhiva, koje su jako osjetljive i lako se mogu oštetiti. Obrada snimaka brza je i jeftina u odnosu na proces razvijanja filma. U svakom slučaju, novi uređaj će ubrzati rad, smanjiti zračenje i što je najvažnije poboljšati skrb o pacijentima, a uvođenjem digitalizacije u dnevne radne procese Dom zdravlja Županja je zakoračio u 21. stoljeće.M.Lešić Omerović

646.330

kuna vrijedna je nova oprema

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike