Regija
OSMOGODIŠNJAK IZ ĐAKOVA HITNO TREBA OPERACIJU

Ako u sedam dana ne skupe
5.000 eura, dječak će oslijepjeti
Objavljeno 7. studenog, 2013.
Operacija se može obaviti u Beogradu ili u Belgiji, a zbog hitnosti roditelji ne mogu u kratkom roku osigurati novac

ĐAKOVO – Kako bi pomogli našem osmogodišnjem sugrađaninu i prijatelju Tinu Željezniku, obraćamo vam se apelirajući na vaše razumijevanje i humanost. Tinu je potrebna hitna operacija oka koja će mu spasiti vid. Operacija se može obaviti u Beogradu ili u Belgiji, a zbog hitnosti zahvata roditelji nisu u mogućnosti u kratkom roku osigurati novac za troškove operacije koji iznose malo više od 3.000 eura za operaciju u Beogradu, ili oko 5.000 u Belgiji, bez putnih troškova. Kako je dječak član našeg društva (Sklad Đakovo), odlučili smo pokrenuti akciju prikupljanja donacija. Svaki novčani iznos sa zahvalnošću ćemo prihvatiti – stoji u priopćenju Sklada koje se u kratkom roku proširilo među Đakovčanima na društvenoj mreži Facebook.

Malom Tinu tek je osam godina, a njegove nogice vješto prepleću plesne korake s ostalom dječicom folklorne skupine spomenutog kulturno-umjetničkog društva. Međutim, osmogodišnjak sve slabije vidi, a kako bi se vid spasio potrebno je hitno poduzeti potrebne korake. Očajna mama Zdenka pojašnjava zbog čega je potrebna hitna operacija.

- Tin već duže nosi naočale i ima veliku dioptriju. Raste mu očna jabučica i neizvjesno je što će dalje biti. Sada vidi na lijevo oko gdje mu je dioptrija –20, a ne zna se zbog čega, došlo je do problema s desnim okom. Liječnici su nam rekli kako su problemi mogli nastati i prilikom udarca, no mi ne znamo za takav slučaj. Operacija je hitno potrebna da mišići u oku ne bi odumrli. Nisam stručnjak, ali su nam liječnici pojasnili da se odvojila retina, odnosno mrežnica od oka. To se što prije mora zalijepiti. U Zagrebu nam je rečeno da nam ne garantiraju uspjeh, odnosno da mogu 'zakrpati', ali ne do kraja izliječiti. Nisu stručni za to - pojašnjava Tinova mama Zdenka. Kaže kako su im zagrebački liječnici predložili liječnike u inozemstvu.

- Iako mnogi kažu kako to nije velik iznos, našem će sinu spasiti vid. Mi živimo od plaće, i da nam netko traži tisuću kuna ne bismo ih imali odakle izvaditi, a ne toliki iznos. Dobili smo ovih dana dopis iz Belgije, pa bi već 12. ovog mjeseca trebao krenuti na put, a 13. bi bio operiran - pojašnjava Zdenka.

Inače, Đakovčani dječačića dobro poznaju i sigurni smo da ova akcija neće proći bez odjeka.

- Pokažimo još jednom da u nama kuca jedno veliko toplo ljudsko srce, a najveća zahvala bit će nam široki dječji pogled uvijek razigranog Tina - poručuju u svom dopisu “zahvalni članovi KUD-a Sklad i roditelji Zdenka i Krešimir Željeznik.” Svom malom sugrađaninu pomoć pri odlasku na operaciju pružit će, poručio je gradonačelnik Zoran Vinković, i Grad Đakovo.

Maja MUŠKIĆ

Svi koji odluče pomoći malom Tinu, donaciju mogu uplatiti na žiro-račun otvoren na Tinovo ime u Splitskoj banci. Broj računa je: HR 6423300033153002175.

13.

studenoga Tin bi trebao biti operiran u Belgiji

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽELJA MJEŠTANA VALPOVŠTINE POSTALA JE REALNOST

Novi most preko Vučice i novo raskrižje

9. OBRTNIČKO-GOSPODARSKI SAJAM

Predstavit će i kovački zanat

Najčitanije iz rubrike