Osijek
NOVA ŠUMA KOD COPACABANE

Na 9,5 hektara bit će zasađeno
šest tisuća autohtonih vrsta drveća
Objavljeno 7. studenog, 2013.

Uprava šuma podružnica Osijek dano obećanje u cijelosti i ispunjava. Naime, njezini djelatnici u okviru redovitih djelatnosti utvrđenih šumsko-gospodarskim osnovama, tijekom travnja i svibnja ove godine, u dogovoru i uz suglasnost tadašnjeg gradskog čelništva, posjekli su stara i za građane sigurnosno opasna stabla euroameričke topole na približno 9,5 hektara šume na lijevoj obali Drave uz promenadu, između visećeg mosta i Copacabane.

Kako su tada i obećali, obavili su sve potrebne pripreme da bi ovih dana, kada vegetacijski uvjeti za to budu povoljni, započeli sadnju nove šume na cijelom tom prostoru.

Kako doznajemo od mr. sc. Mirjane Polimac, predsjednice Povjerenstva za koordinaciju i nadzor nad provedbom sanacije odsjeka 72/B gospodarske jedinice Darđanske šume (kako se službeno ona zove), u međuvremenu su obavljeni svi potrebni radovi na pripremi staništa, odnosno formirane su uzgojne staze, a za nekoliko dana, kada s mladih sadnica opadne lišće, započet će i II. faza predviđenih radova - pošumljavanje.

Na cijelom tom prostoru, prema sastavljenom planu sadnje, sukladnom izdanim uvjetima zaštite prirode, zasadit će se 6.000 novih sadnica autohtonih vrsta drveća, prije svega bijele i crne topole te vrbe, oplemenjnih hrastom i jasenom te trešnjom. Pritom će se zadržati i jedan broj mladih stabala iz ponika, odnosno onih koja su preživjela i u potpunosti se prilagodila pjeskovitom i naplavnom tlu toga prostora.

- Meke listače vrlo brzo rastu, čak i tri do četiri metra godišnje, te će se na tom prostoru već za samo nekoliko godina podići prava mlada šuma. Pritom će se u šumi formirati staze i prošireni središnji prostor koji će zajedno s postojećom trim-stazom ponovno biti ugodno mjesto za boravak i šetnju građana, veli mr. Polimac. Pritom ističe da će se već od iduće godine provoditi i treća faza radova na podizanju nove šume, stalno održavanje, ujedno i staza za šetnju građana.

Cijeli taj posao, veli Boris Ljubojević, voditelj Uprave šuma Osijek, vrlo je skup i za podizanje nove šume bit će potrebna znatno veća financijska sredstava od onih koja su dobili prodajom trupaca posječenih starih topola, koje i zbog svoje geleričnosti nisu mogle biti tržene kao tehničko, već daleko manje vrijedno drvo. N. Vukadinović

najmlađi osječani moći će “Posvojiti” stablo i dati mu ime

Sve sadnice za novu šumu uzgojene su u vlastitim rasadnicima Hrvatskih šuma. Cijela, pak, nova šuma podiže se po obrascu park-šume, sve kako bi se mogla pospješiti njezina bioraznolikost. Njezin rast posebno će moći pratiti najmlađi Osječani po načelu organiziranja male škole prirode. Oni će pak moći i “posvajati” stabla i davati im imena te se uz njih životno vezati, prateći njihov, kao i vlastiti rast i razvoj.