Osijek
POZIVI PREKO FACEBOOKA

Maloljetnici za 50 kuna tulumare na noćnim zabavama
Objavljeno 6. studenog, 2013.
Zabave traju od 2 sata, djeca plaćaju ulaz 50 kn i za taj novac mogu piti cijelu noć. Više od polovine njih nema ni 16 godina

Priča o 22 tinejdžera mlađih od 16 godina koje je u Osijeku, u samo jednom kafiću, policija zatekla u noćnom izlasku, otkrila je kako su oni samo vrh sante leda kada su u pitanju maloljetnici na gradskim ulicama u “sitnim” satima.

PU osječko-baranjska, koja je odlučila uhvatiti se u koštac s ovim problemom, izvještava kako je u policijskoj akciji tijekom noći s 31. listopada na 1. studenoga, u vremenu od 23 do 5 sati, na području grada Osijeka ponovno, mahom na jednoj lokaciji, zatečeno ukupno četrnaest maloljetnika bez pratnje roditelja. Ovaj je put riječ o Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi.

I dok su policijske informacije o ovim događanjima šture, šokirani roditelji koje je tekst u Glasu Slavonije potaknuo na dodatnu provjeru djece prijavljuju kako na Facebooku postoje profili mladića koji svaki vikend organiziraju noćne privatne zabave za srednjoškolce! One su izuzetno posjećene jer su, prema usmenoj predaji, djeca mlađa od 16 godina uvjerena kako ondje ne postoji mogućnost da ih uhvati policija. Mladići zabave organiziraju na različitim lokacijama, prijavljuju ih kao privatne proslave, primjerice, rođendana. Djeca plaćaju ulaz 50 kuna i za taj novac mogu piti cijelu noć sva pića koja su na zabavi poslužena, bez ikakvih ograničenja. Tih 50 kuna su tzv. dar za slavljenika/e rođendana kojima oni pokrivaju trošak organizacije zabave i popijenog pića, uz napomenu da sav novac koji ostane “viška” nije njegova zarada nego ide slavljeniku/cima. Na zabavama se u svrhu “nadzora” nalazi nekoliko odraslih osoba, no one nikakav nadzor zapravo ne obavljaju. Ulaz je dopušten svakome, a alkohol se toči bez pitanja iako 90 posto prisutnih nema 18 godina, a polovici ih nije ni 16!

- Kći mi ima gotovo 16 godina, a otkako je krenula u srednju školu, stvara mi pritisak da joj subotom dopustim noćni izlazak, i to do 2 ujutro. Dva puta sam pokleknula i izlazak dopustila jer je išla na zabave u 'kontroliranim uvjetima'. Obje su zabave organizirane preko Facebooka. Dovezla sam ju na zabavu u 21 sat i došla po nju u 1.30. To mi se isprva činilo u redu. Rekla mi je kako je pila Sprite i jednu Sprite-votku, što znači da nitko nije vodio računa o tome da je maloljetna”, kaže nam zabrinuta majka srednjoškolke.

Svjesna je, kaže, da su dva izlaska koja je dopustila kćeri loš potez, ali da je pokleknula pred njezinim upornim molbama.

- Ona je bila po pritiskom cijelog razreda. Polovica te djece ide na takve zabave svake subote! I to da ih roditelji ne dovoze i odvoze. U to sam se sama uvjerila - kaže naša uzrujana sugovornica.

Ivana SOLAR
Klasični noćni izlazak pod krinkom “rođendana”

Najveći broj roditelja s kojima smo razgovarali djeci povremeno dopušta noćne izlaske jer ih oni klasificiraju kao klasične privatne rođendanske zabave organizirane preko Facebooka “jer je tako lakše”. Nitko od njih do objave teksta u Glasu Slavonije nije znao da se na tim “rođendanima” zapravo zna okupiti i po 200 osoba i da su “rođendani” samo izgovor za klasično tulumarenje u klupskoj atmosferi. Kao ni da time što daju 50 kuna namijenjenih za poklon slavljeniku zapravo svojoj djeci plaćaju nekoliko rundi alkoholnog pića!

Roditelji imaju “pravo i dužnost” zabraniti izlazak

Obiteljski zakon (čl. 95) jasan je, od 23 do 5 sati djeca mlađa od 16 godina ne smiju biti zatečena u noćnom izlasku bez pratnje roditelja ili druge punoljetne osobe u koju roditelji imaju povjerenja. S obzirom na to da roditelji, prema zakonu, imaju “pravo i dužnost” djeci zabraniti noćni izlazak, prijete im sankcije ako im dijete vani zatekne policija. Prvi će put “samo” morati u Centar za socijalnu skrb na razgovor, dok kod ponovljene situacije mogu biti i kazneno gonjeni zbog “zanemarivanja roditeljske dužnosti”. Pod “vani” se ne podrazumijeva samo javna površina na otvorenome nego i svi kafići, noćni klubovi pa i tzv. privatne zabave.

Najčitanije iz rubrike