9. OCJENJIVANJE VOĆNIH RAKIJA U ŽK OSIJEK
Objavljeno 5. studenog, 2013.
Nakon što je proteklih dana u laboratorijima Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku uspješno obavljena kemijska analiza čak 16 vrsta ukupno 165 na ovogodišnje 9. ocjenjivanje kvalitete voćnih rakija pristiglih uzoraka proizvođača doslovno iz čitave Hrvatske, jučer je čak šest stručnih ocjenjivačkih timova najboljih i najstručnijih poznavatelja jakih alkoholnih pića obavilo i njihovo organoleptičko ocjenjivanje.
Time je završen “radni” dio toga sada već tradicionalnoga, ali i najeminentnijeg u našoj zemlji takvog edukativnog natjecanja u organizaciji HGK Županijske komore Osijek, Prehrambeno-tehnologoškog fakulteta i Općine Semeljci. Rezultati će biti tajna sve do 15. studenoga, kada će se u Semeljcima održati i svečanost dodjele iznimno vrijednih nagrada i priznanja najboljima, a na koju su pozvani svi ljubitelji rakija, poglavito sudionici natjecanja, gdje će oni moći nazočiti i nizu predavanja o aktualnim temama vezanim uz proizvodnju i trženje voćnim rakijama.
Prof. dr. Drago Šubarić, dekan PTF-a i predsjednik Ocjenjivačkog suda 9. edukacijskog natjecanje u ocjenjivanju kvalitete voćnih rakija, istaknuo nam je iznimnu ozbiljnost pri ocjenjivanju koje su ogranolepitičkom dijelu temelji na čak četiri parametara: okusu, mirisu, bistroći i boji, a rezultati ocjenjivanja potom se ustupaju na uvid svakom prijavljenom natjecatelju.
Ernest Nad, tajnik Organizacijskog odbora natjecanja i voditelj Odsjeka za poljoprivredu Županijske komore Osijek, ne krije zadovoljstvo što su hrvatski proizvođači voćnih rakija i ove godine pokazali veliko zanimanje za natjecanje, to više što je ova godina bila posebno dobra upravo za voćarstvo te polučila visoke prinose i kakvoću uroda.
- S obzirom na to da još uvijek nismo riješili pitanje tržišta plasmana voća, uslijedio je logičan potez proizvođača koji su dobar dio voća usmjerili u preradu. Stoga ove godine imamo znatno veću proizvodnju voćnih rakija u odnosu na ranije, što govori i o sve većem broju voćara koji se usmjeruje upravo u tom pravcu, a sve veći broj njih te svoje proizvode već prodaje i na inozemnim tržištima, kaže Nad. Ujedno daje i obećanje da će Komora različitim aktivnostima i dalje poticati proizvođače voćnih rakija. Pritom izražava zadovoljstvo što je slavonska šljivovica dobila oznaku zemljopisnog podrijetla. - Još treba poraditi na smanjenju trošarina na jaka alkoholna pića kako bi svi u lancu proizvodnje i trženja rakija bili zadovoljni, te se na taj način uklonilo i sada prisutno sivo tržište, zaključuje Nad.
Nikola VUKADINOVIĆ
Povećati limit za kućanstva
Kako ističe Ernest Nad, slavonska obiteljska poljoprivredna gospodarstva posebno su nezadovoljna sadašanjim limitom dopuštene proizvodnje samo 50 litara rakije po domaćinstvu za vlastite potrebe, bez trošarina i PDV-a te će se stoga nastaviti aktivnosti prema Ministarstvu financija, odnosno Poreznoj upravi, da se on podigne do razine od 50 litara, ali po članu obiteljskog domaćinstva.