Osijek
ZNAMO LI GDJE SU NAM DJECA?

U kafiću nakon 23 sata policija zatekla 22-oje mlađih od 16 godina
Objavljeno 2. studenog, 2013.
Djecu su preuzeli roditelji, a o svemu je obaviješten Centar za socijalnu skrb

Da djeca sve ranije prestaju biti djecom i da je roditeljska kontrola nad njima sve fleksibilnija najbolje govori podatak kako ih je u jednoj noći (7. listopada), nakon 23 sata, u samo jednom osječkom kafiću zatečeno čak 22! Svi su završili u policiji, gdje su po njih morali doći roditelji.

Kako doznajemo, maloljetnici su bili dio velike skupine od čak 130 nešto starijih prijatelja i znanaca koji su se okupili na proslavi rođendana organiziranog preko Facebooka u kafiću gdje ih je policija zatekla. U policiju su prevezeni zajedno, u koloni od nekoliko kombija, gdje su pojedinci dočekali roditelje u suzama. Ovo potvrđuju zbirni podatci PU Osječko-baranjske, koji ukazuju kako je, uz skupinu maloljetnika koja je privedena zajedno, unutar tri dana u noćnom izlasku nakon 23 sata zatečeno još dvoje dijece.

- Policijski službenici PU Osječko-baranjske u vremenu od 6. do 8. listopada na području Grada Osijeka zatekli su 24 osobe mlađe od 16 godina na javnom mjestu u vremenu od 23 do 5 sati, bez pratnje roditelja ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje. Djecu su preuzeli roditelji, a policija sukladno zakonskim propisima o navedenom obavještava Centar za socijalnu skrb, kažu iz policije.

Roditelji tvrde kako djeca nipošto nisu bila alkoholizirana, te da su izvanredno imala dopuštenje za izlazak nakon 23 sata s obzirom na to da su išla na rođendansku proslavu. No, bez obzira na te tvrdnje, svi će morati u pratnji roditelja na razgovor u Centar za socijalnu skrb, gdje će se utvrditi što je uistinu uzrok kasnonoćnom izlasku i jesu li roditelji takav izlazak odobrili, a potom će ih se ispitati i o prilikama u kojima dijete živi te o njegovu snalaženju u školi. Sve u cilju da se utvrdi treba li obitelj stručnu pomoć kako bi riješila eventualne probleme koji su doveli do toga da djeca ostaju vani duže negoli je to dozvoljeno.

Inače, iz Centra za socijalnu skrb napominju kako je najveći broj djece mlađe od 16 godina koju policija zatekne vani nakon 23 sata - u noćnom izlasku zbog neposluha i u alkoholiziranom stanju. Kao i da mnogi roditelji za njih lažu nadležnim službama i time im uskraćuju nužnu stručnu pomoć jer misle da im time čine dobro.

Ivana SOLAR
Stanari Tvrđe traže od policije još češće intervencije

Od 1. srpnja do 30. rujna 2013. godine na području osječke Tvrđe policija je zabilježila samo četiri osobe mlađe od 16 godina u noćnom izlazaku iza 23 sata. Kako su nakon tog razdoblja stanari Tvrđe, ogorčeni bukom i neredom u dane vikenda, apelirali na policiju da pojača izvide, neki roditelji tvrde kako su njihova djeca sada postala “kolateralnim žrtvama” ciljane policijske akcije. S druge strane, stanari Tvrđe komentiraju kako je ovaj slučaj dokaz da se inače ne radi dovoljno o pitanju uklanjanja maloljetnika, ali i starijih izgrednika s ulica u noćnim satima.

Možda ste propustili...

SURADNJA TUZLANSKOG UNIVERZITETA I OSJEČKOG DOMA ZA ODGOJ

Budući su odgojitelji došli ovdje po dobru praksu

SANACIJA PJEŠAČKIH STAZA U LASLOVU

Uskoro 760 metara nove staze

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

Okupili se nakon 55 godina od mature

2

OŠTEĆENO ZELENILO NA PROMENADI I U STEPINČEVOJ ULICI

Vremešni vandal “orezuje” drveće

3

DVOSTRUKI KRITERIJI JESENKE RICL

Svoje je imenovanje prihvatila,
ali je protiv drugih kandidata