Regija
UZBUNA U SIKIREVCIMA KOD BRODA

Lov na ubojice ovaca
- uvedene i noćne straže
Objavljeno 31. listopada, 2013.

SIKIREVCI - Proteklih se dana Sikirevčani muče s čoporom pasa koji napada ovce, pa su uz pomoć lovaca ustrojili dežurstva kako bi napadače ulovili na djelu.

- Do sada su psi lutalice napali sedam stada ovaca, pa smo na svako stado primijenili mjere zaštite; šest mjeseci u karanteni. U jednom domu, nažalost, morali smo poubijati četrdesetak kokoši te patke, guske i pure koje su bile u kontaktu s čoporom - kaže županijski veterinarski inspektor Damir Agičić.

Inspektor proziva načelnika općine jer nema higijeničarsku službu koja bi rješavala problem pasa lutalica, a sve je, kaže, dobro, dok ne napadnu ljude. Načelnik Ivan Benaković veli kako se selo prvi put susreće s problemom napada na ovce, premda još nije dokazano je li riječ o psima lutalicama ili čagljevima koji su se prošle godine pojavili u lovištima.

- Napadi su krenuli tijekom noći, između 19. i 20. listopada, i do sada su napadali uvijek noću i uvijek na drugom mjestu. Usmrtili su, ali ne i pojeli, nekoliko ovaca. U dogovoru s lovcima ustrojili smo dnevne obilaske terena i noćne straže sa živim mamcima, ovcama u toru, no do sada nije bilo uspjeha - kaže načelnik.

Vjeruje da nije riječ o bijesnim psima jer bijesne životinje ne bježe od ljudi. Načelnik tvrdi kako u selu inače nema pasa lutalica, ali može se dogoditi da netko doveze i ostavi psa kojega više ne želi.

- Na dojavu građana, tražimo da se pas pritvori. Pozivamo veterinara, pa ako se utvrdi da je pas čipiran podnosi se prijava protiv vlasnika, a ako nije čipiran poziva se higijeničarska služba koja rješava problem na svoj način - pojašnjava načelnik uobičajenu proceduru.

Mještani Sikirevaca upoznati su s tim kako svoje pse moraju cijepiti, čipirati, držati pod nadzorom da ne bi nastradali. Ako se bez kontrole nađu u poljima, lovci ih mogu ustrijeliti i bez provjere je li čipiran ili ne. Do vlasnika stada napadnutih ovaca nismo uspjeli doći, no doznajemo kako su kod većine ovce izgrizene, ali ne i usmrćene. Zaklane ovce su pak pregledane i odvezene u kafileriju. M.Radošević

Najčitanije iz rubrike