Regija
VALPOVO POKREĆE PROJEKT AGROZONE

Uz Karašicu plastenici, sortirnice, hladnjače...
Objavljeno 31. listopada, 2013.
Dio sredstava iz poljoprivrednog programa preusmjerit će se u osnivanje i izgradnju Agrozone

VALPOVO – Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Valpova valpovačkim je vijećnicima prezentiran nov i zanimljiv projekt Upravnog odjela za gospodarstvo i društvene djelatnosti o osnivanju prve valpovačke agrozone.

Prema obrazloženju pročelnika Đure Glavaša, osnivanje agrozone pokreće se u cilju razvoja i revitalizacije proizvodnje povrtlarskih kultura u zaštićenim prostorima, te stvaranja mogućnosti za zapošljavanje i bolje korištenje fizičkih i ljudskih resursa.

- Predviđena lokacija za agrozonu nalazi se u istočnom dijelu Grada pokraj rijeke Karašice na zemljištu u vlasništvu Grada Valpova ukupne površine 18,5 hektara. Osnovna je ideja komercijalna proizvodnja povrtlarskih kultura u zaštićenim prostorima, odnosno u plastenicima površine oko 5.000 četvornih metara, a ako se pokaže potreba, postoji mogućnost postavljanja manjeg broja plastenika površine oko 500 četvornih metara. Uz plastenike, predviđena su i mjesta za sortirnicu, sabirni centar, hladnjaču, kompostanu, lagune za navodnjavanje, mjesto za deponiranje otpada, prodajno mjesto, parkiralište i upravnu zgradu - pojasnio je Glavaš.

U ovoj zanimljivoj priči, Grad Valpovo preuzeo bi ulogu koordinatora u svim fazama, te će preko stručnih službi riješiti imovinsko-pravne odnose i ostala urbanistička pitanja. Dio sredstava ostvarenih iz poljoprivrednog programa, a koja su dosada bila korištena za sufinanciranje brojnih kapitalnih ulaganja u projekte poljoprivredne proizvodnje na području Grada Valpova, preusmjerit će se u osnivanje i gradnju agrozone.

- Osnovni uvjet koji Grad postavlja pred potencijalne investitore jest da osnuju i postanu članovi zadruge, koja bi zastupala interese svih investitora i za njih obavljala sve administrativne i stručne poslove. Drugi je uvjet da Grad Valpovo i dalje ostane vlasnik predmetnog zemljišta, te da se zemljište daje isključivo u zakup na rok od 15 i 20 godina - istaknuo je Glavaš.

Dodao je da bi se uspješnom realizacijom agrozone u Valpovu stvorili preduvjeti za produktivnu i dohodovnu proizvodnju, povezivanje novih i postojećih proizvođača s potencijalnim tržištima, ali i pozicioniranje Grada Valpova kao značajnog subjekta na poljoprivrednoj karti Hrvatske.

Lidija ANIČIĆ

Grad bi preuzeo ulogu koordinatora u svim fazama te preko službi riješio imovinsko-pravne odnose i ostala pitanja

5.000

četvornih metara predviđeno je za plastenike

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike