Kultura
PREDAVANJE U GLUO

Što veže Pejačeviće i mađarski grad Šopron?
Objavljeno 31. listopada, 2013.

OSIJEK - U sklopu reprezentativne izložbe Likovna baština obitelji Pejačević, u Galeriji likovnih umjetnosti u Osijeku održano je prvo u nizu predavanja. Predavač, dr. Franjo Pajrić, predstavnik Hrvatske manjinske samouprave u Šopronu, govorio je o vezama Pejačevića i mađarskog grada Šoprona.

- Dr. Pajrić nije povjesničar, već doktor stomatologije, živi u Šopronu, Gradišćanski je Hrvat i strastveni istraživač povijesti hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj, predstavila ga je prof. Silvija Lučevnjak, uz dr. sc. Jasminku Najcer Sabljak, autorica izložbe Likovna baština obitelji Pejačević.

Govoreći o obitelji koja je spojila dvije države, dr. Pajrić je objasnio ne samo povijesni, već geografski i kulturni kontekst veza Pejačevića s Hrvatskom i Mađarskom.

- Pejačevići potječu iz Bosne, a u zapadnu Mađarsku doseljavaju se iz Rume, zbog blizine Beča, ali i Požuna, tada glavnog grada ugarskog dijela monarhije, objasnio je dr. Pajrić. Pokazao je brojnoj publici palaču u Šopronu u kojoj su živjeli Pejačevići, crkvu sv. Mihovila u kojoj se nalazi kripta Pejačevića i još mnogo toga iz ostavštine ove velikaške obitelji. V. Latinović

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike