Novosti
MINISTARSTVO FINANCIJA PREDLAŽE OŠTRIJE SANKCIJE

Rat neplatišama: Za probijanje rokova plaćanja - kazna dva milijuna kuna?
Objavljeno 30. listopada, 2013.
Tvrtke koje ne budu poštovale rokove plaćanja, a oni su maksimalno 60 dana, mogle bi ubuduće plaćati kaznu

Tvrtke koje ne budu poštovale rokove plaćanja, a oni su maksimalno 60 dana, mogle bi ubuduće plaćati kaznu od dva milijuna kuna. Naravno, samo ako se u Zakon o predstečajnoj nagodbi i financijskom poslovanju ugradi prijedlog da se sadašnja kazna od milijun kuna udvostruči, o čemu navodno razmišljaju u Ministarstvu financija.

Ministarstvo je na svojim stranicama objavilo prijedlog izmjena tog zakona, koje se uglavnom tiču postupka predstečajne nagodbe, dok povećanje kazni nije uključeno. No, neki izvori tvrde da Ministarstvo financija planira tijekom javne rasprave predložiti podizanje kazni za one koji ne poštuju rokove plaćanja.

“To će biti naš prijedlog, jer nam je cilj da se svi drže rokova plaćanja, što je poslovno ponašanje koje ovdje nije uhvatilo korijenje, a to je pokazao i naš nadzor u 26 trgovačkih lanaca. Vidjet ćemo, naravno, hoće li parlament prihvatiti naš prijedlog”, kaže izvor iz Ministarstva financija.

- Moje je mišljenja da reda mora biti. Zapravo je nemoguće funkcionirati na način da radite, a ne znate hoće li vam to ikada biti plaćeno i hoće li za to netko snositi nekakve sankcije. Tu ne trebamo izmišljati toplu vodu, nego kada smo već članica EU trebamo prihvatiti njihove zakone i način poslovanja pa neće biti problema. Ipak smo mi tržište od četiri milijuna ljudi, a EU od 500 milijuna”, odgovorio nam je Milan Vrdoljak, predsjednik Uprave i suvlasnik tvrtke Ricardo d.o.o., na upit o spomenutom prijedlogu. “Teško je reći treba li kazna biti milijun, dva ili pet milijuna. Jer ako netko nema novca vi njemu možete napisati i 50 milijuna kuna kaznu, kada on nema ni kune. Naravno, mislim da treba uvesti reda i to najprije da svima nama koji radimo neplaćanje ne bude pravilo i moto ponašanja. A normalno je da ima objektivnih situacija kada su ljudi dovedeni u situaciju da ne mogu platiti. Teško je povući crtu, jer nije sve crno-bijelo. Ali da se red i jasna pravila ponašanja moraju znati, apsolutno sam za to”, kaže Vrdoljak.

Zasad je Ministarstvo financija provelo nadzor rokova plaćanja u 26 najvećih domaćih trgovačkih lanaca i pokazalo se da tek rijetki poštuju pravila i zakonske rokove. U trenutku kad je nadzor obavljen ti su trgovački lanci imali približno 900 milijuna kuna računa koji nisu plaćani u zadanim rokovima.

I dok se u Ministarstvu pripremaju optužni prijedlozi, uz koje se moraju predočiti dokazi o neplaćenim fakturama, a riječ je o više od milijun neplaćenih računa samo u ovom nadzoru, čini se da su uočili dodatne probleme. Sumnja se da su pojedini ugovori antidatirani, što znači da su trgovci u želji da ih se ne uhvati u prekršaju nepoštovanja rokova, ugovore koji su ranije sklopili i koji su već došli na naplatu “pretvorili” u novije ugovore, s kasnijim datumima. Zbog toga će se provjeriti i dio ugovora i kod trgovaca i kod dobavljača, ali i tražiti informacije od javnih bilježnika koji su ih potvrdili.

Ako se pokaže da su pojedine tvrtke doista posegnule za takvim kršenjem zakona, uz optužne prijedloge za prekršaj nepoštovanja rokova plaćanja, mogle bi zaraditi i kaznene prijave, jer bi to bio pokušaj krivotvorenja i prijevare. Nadzor kreće i u državne tvrtke i agencije i provjerit će se poštuju li oni zadane rokove. Počelo se s trgovačkim lancimna, jer oni neplaćanjem prouzročuju lanac nelikvidnosti, ali probleme mogu stvoriti i velike državne tvrtke. Država prema njima, navodno, neće biti ništa blaža.

Jagoda MARIĆ/Igor BOŠNJAK

900

milijuna kuna računa koji nisu plaćani u roku imali su trgovački lanci u vrijeme nadzora

Mladen Falamić

direktor i vlasnik tvrtke Dori

Pozatvarali bismo pola tvrtki

- Odgovor na to pitanje bio bi odgovor na sve probleme u Hrvatskoj. Neplaćanje naših kupaca čak je i nas stavilo u određene probleme. Da su svi platili, naših problema ne bi bilo. Nije bitna kazna, bitno je da se plati račun pa bio on 100 kuna, sto tisuća, ili milijun kuna, ističe Mladen Falamić, direktor i vlasnik Dori d.o.o., trgovačke tvrtke u sastavu Fami grupe. Na pitanje bi li veća kazna pomogla, odgovara: “Ne vjerujem. Nego pravna država mora funkcionirati u smislu da ne bi smjelo biti moguće da netko ne plati. Prema mom mišljenju, iza svakog poslodavca trebala bi stajati banka koja garantira za njegov rad i ako on ne plati, banka onda to rješava dalje. A banka je osigurana njegovom imovinom i dalje se naplaćuje od njega. Jer s ovim bismo rješenjem o velikim kaznama na brzinu pozatvarali pola tvrtki u Hrvatskoj, koje rade - kaže Falamić.

Najčitanije iz rubrike