Novosti
PROMJENE NA PODRUČJIMA POSEBNE DRŽAVNE SKRBI

Od 1. siječnja porezne olakšice će ostati samo Vukovarcima
Objavljeno 29. listopada, 2013.
Planirano ukidanje olakšica smanjilo bi rashode u proračunu za 490 milijuna kuna

Kao što je već najavljivano, od 1. siječnja 2014. godine na porezne će olakšice, a samim tim i veću plaću, moći računati samo stanovnici Vukovara.

Tako bar predviđa Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, koji se nalazi u javnoj raspravi na stranicama Ministarstva financija.

Ako tako bude izglasano u Saboru, ta će se povlastica ukinuti za brdsko-planinska područja, a bez povlaštenog statusa ostat će i područja od posebne državne skrbi, što će na svojoj koži osjetiti i dio Slavonaca i Baranjaca, kojima bi osnovni osobni odbitak tako bio 1.600 kuna, kao i svim ostalim hrvatskim građanima. Tomu se oštro protivi Zajednica povratnika Hrvatske, čiji predsjednik Josip Kompanović najavljuje razgovor s Klubom saborskih zastupnika HDSSB-a i osječko-baranjskim županom Vladimirem Šišljagićem, a s HDZ-om su, kaže, već razgovarali. “Razgovarat ćemo sa svim oporbenim klubovima da im objasnimo situaciju i zbog čega smo protiv. Ne može se pobiti da je upravo na tim područjima dva i pol puta veća nezaposlenost od hrvatskog prosjeka, te da mladi i obrazovani bježe”, ističe Kompanović.

Vukovarcima bi, pak, i prema novom zakonskom rješenju osnovni osobni odbitak iznosio 3.840 kuna. Oni koji se bave samostalnom djelatnošću na tom području, pod uvjetom da zapošljavaju najmanje dva radnika u stalnom radnom odnosu i da više od 50 posto radnika ima prebivalište i boravi na području od posebne državne skrbi ili brdsko-planinskom području najmanje devet mjeseci u poreznom razdoblju, oslobođeni su plaćanja poreza na dohodak do kraja iduće godine, a od siječnja 2015. godine porez na dohodak bi im se smanjivao 75 posto.

Predlaže se i ukidanje olakšica kada je riječ o oporezivanju po osnovi samostalnih djelatnosti na područjima posebne državne srkbi, koje su im dosad porez na dohodak, ovisno o tome gdje žive, mogle smanjiti 25 do 100 posto. Sve zajedno bi od 2015. rashode proračuna godišnje trebalo smanjiti za oko 490 milijuna kuna.

To znači da će stanovnici i poduzetnici s područja posebne državne skrbi i brdsko-planinskih područja još za ovu godinu iskoristiti porezne olakšice pri godišnjoj prijavi poreza na dohodak, koja se dostavlja do kraja veljače iduće godine. Stoga se i na smanjenje proračunskih rashoda može računati tek od 2015. godine.

Ukidanje područja od posebne državni skrbi, čemu smo sve bliže, za jedini baranjski grad, ali i regiju, značilo bi katastrofu. U tome se, kao u rijetko čemu, slažu gotovo svi baranjski političari, bez obzira na stranačku pripadnost. “Ako se ukinu područja od posebne državne skrbi, a samim time i porezne olakšice, gradska blagajna bi mogla ostati bez nekoliko milijuna kuna”, tvrdi SDP-ov gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš.

Također, već godinama se brojni stanovnici područja posebne državne skrbi, kao mala djeca, raduju povratu poreza. Znali su “inkasirati” iznose u visini plaće-dvije, pa i više. Ove godine porez je u belomanastirskoj ispostavi Porezne uprave prijavilo 12.400 ljudi, a najviše ih je očekivalo upravo - povrat. Ostvare li se najave, toga više neće biti.

S druge strane, neki su skloni i mišljenju kako je od rata prošlo već dosta vremena, te kako povlastice nisu potrebne. “Svi smo u istoj situaciji, pa zašto onda nekomu ugađati, a drugima ne”, otprilike kažu pobornici ukidanja PPDS-a, među kojima su, možda, i oni koji su se pokidali tražeći “prijatelje”, u Baranji, kako bi se kod njih fiktivno prijavili i na taj način zaradili.

- Nikome od njih ne bih želio da prožive ono što su proživljavali prognanici, poslije povratnici - odgovara im Kompanović.

Igor BOŠNJAK/Ivica GETTO

3.840

kuna ostaje osobni odbitak od poreza na dohodak stanovnicima Vukovara

1.600

bit će osobni odbitak za sve ostale

STRAH OD ODLASKA INVESTITORA

Gradonačelnik Belog Manastira smatra da će se promjene odraziti i na baranjsko gospodarstvo, budući da je nekoliko desetaka tvrtki u Baranju došlo upravo zbog poreznih olakšica, primjerice danska tvrtka Starco. Oni su u Belom Manastiru prije desetak godina započeli proizvodnju naplataka (felgi), a privukao ih je mogući profit, tijesno povezan s olakšicama nuđenim investitorima. Eventualno zatvaranje tvrtke pogodilo bi stotinjak tamošnjih zaposlenika i članove njihovih obitelji.

POREZNICI BEZ VREMENSKOG OGRANIČENJA

Ako poreznici otkriju dohodak koji je neki porezni obveznik slučajno ili namjerno zaboravio prijaviti, predložene zakonske izmjene predviđaju da će bez vremenskog ograničenja moći pokrenuti obnovu postupka utvrđivanja poreza na dohodak. Taj bi postupak poreznici tako mogli pokrenuti u roku od 30 dana, od trenutka kada su utvrdili postojanje nekog dohotka koji nije prijavljen. Hrvatski zastupnici u EU parlamentu neće pak trebati plaćati predujam poreza na dohodak u Hrvatskoj ako im je pri isplati plaće EP obračunao predujam poreza na dohodak. No o tome će morati izvijestiti Poreznu upravu te postaju obveznici podnošenja godišnje prijave poreza na dohodak.

Prijava drugog dohotka

U prijedlogu zakona stoji i da bi sve fizičke osobe koje ostvare drugi dohodak (honorar ili ugovor o djelu) također trebale podnositi godišnju prijavu poreza na dohodak. To dosad nisu bile obvezne, te su godišnju poreznu prijavu te osobe mogle podnijeti, ali to nisu bili obvezni. U Ministarstvu kažu da će se obvezom prijave drugog dohotka postići ujednačeno oporezivanje primitaka od rada po stopama od 12 posto (na mjesečnu poreznu osnovicu do 3.600 kuna), 25 posto (na razliku između 3.600 i 10.800 kuna) te 40 posto na razliku porezne osnovice iznad 10.800 tisuća kuna. S obzirom na planirane izmjene, obveznici podnošenja porezne prijave bit će svi radnici i umirovljenici kojima se zakonom o povremenim poslovima otvara mogućnost dodatne zarade na jednostavnim povremenim i dodatnim poslovima.

SMANJENJE

PRORAČUNSKIH RASHODA DOLAZI TEK 2015. GODINE.

Pojedini građani su skloni mišljenju kako povlastice više nisu potrebne jer je od rata prošlo već dosta vremena

Možda ste propustili...

NAJBOLJE MJERE ZA RJEŠAVANJE I IZBJEGAVANJE NESTAŠICA KLJUČNIH LIJEKOVA

Osnovan Savez za kritične lijekove

Najčitanije iz rubrike