Osijek
NAKON DESET GODINA

U Europi sam zasnovao obitelj, no
znam da ćemo u Osijeku ljepše živjeti
Objavljeno 29. listopada, 2013.
Supruga uči hrvatski, a djecu smo upisali u vrtić. Naposljetku smo se skrasili u Osijeku i to mi se sviđa, kaže Damir

Gledajući iz današnje perspektive, rijetko tko bi se iz europskih metropola vratio u ovu našu, slavonsku. Ali tako ne misli i 38-godišnji Damir Katušić koji je osam i pol godina života u Londonu i još godinu i pol u Barceloni nedavno zamijenio donjogradskom adresom.

- I ja sam otišao jer ovdje nisam vidio perspektivu, no računao sam da ću se ranije vratiti. Sudbina je htjela da to bude tek sad i da se ovdje naposljetku skrasim sa svojom obitelji, suprugom Ukrajinkom i dvoje djece koje smo odmah upisali u vrtić i moram reći da sam bio iznenađen niskim cijenama kod nas u odnosu na one europske - ispričao je Katušić, dodajući da siromaštvo nije "rezervirano" isključivo za Hrvatsku. Tako u Barceloni, kaže, ljudi svakodnevno kopaju po smeću, a Katušić kaže kako je vidio cijele "divizije" kopača, dok je spavanje pod mostovima i u parkovima ondje svakodnevica, baš kao i džeparenje.

- Lijepo je sjediti u središtu Barcelone i piti kavu, no onaj tko ne drži čvrsto torbicu, lako će bez nje ostati. Činjenica je da se vani puno radi i može se zaraditi, no kad sam došao u Osijek i u pol' bijela dana popio kavu i popričao s prijateljima i istodobno pustio djecu u park da se bezbrižno igraju, shvatio sam što su prave životne vrijednosti - kaže.

Nije to ni novac, iako će reći da posla u Europi ima. Konkretno, u Engleskoj je dosta nadničara koji nerijetko preživljavaju s 50 funti dnevno, što se samo čini velik novac, a zapravo nije.

- Moj je savjet: neka svatko tko želi otići - ode, jer će se kad-tad pitati je li mogao otići i uspjeti. I sam sam tako prošao i mogu reći da sam dobio dobru životnu školu i, najvažnije, stekao obitelj koja se sad privikava životu u Osijeku. Lijepo im je, supruga zna ruski, ukrajinski, poljski i engleski jezik i sad pomalo uči hrvatski, baš kao i djeca koju smo upisali u vrtić - kaže Katušić, dodajući da je davno otišao iz grada bez biciklističkih staza, a sad ih, na njegovo veliko oduševljenje, ima na svakom koraku.

Marija MIHELIĆ
Osječanima nudi jedinstven preparat na bazi joda

U vrijeme kad se stanovnicima u okolici NE Krško dijele tablete koje sadržavaju jod koji štiti ogranizam od radioaktivnih tvari, Katušić je u Osijek donio jedinstven preparat, isključivo na bazi joda, patentiran u Litvi nakon černobilske katastrofe.

- Radeći godinama na tome spoznao sam koliko nam svima nedostaje joda i drago mi je da će hrvatska javnost o tome biti uskoro upoznata na kongresu koji će se održavati od 7. do 9. studenoga na KBC-u Rebro. Ondje će predavanje održati brojni svjetski znanstvenici, a preparat koji sam predstavio na engleskom tržištu dobio je odobrenje Ministarstva zdravlja i uskoro će se za njega čuti - rekao je Damir.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike