Regija
SVE VIŠE SVEĆENIKA NE DOPUŠTA NERED

Zasipanje mladenaca rižom
i konfetima ljuti župnike
Objavljeno 29. listopada, 2013.
Ulazi u crkve izgledaju kao da je završila nogometna utakmica, a ne vjerski obred

ŽUPANJA – Organiziranje vjenčanja i svadbenih svečanosti poprima nove, europske trendove, a mladenci se mjesecima trude osmisliti nešto posebno, nešto novo, što će najsretniji dan u njihovu životu učiniti što svečanijim i ostati u sjećanju njihovim gostima.

Posipanje mladenaca papirnatim konfetima, laticama cvijeća, a ponegdje i rižom, pri izlasku iz crkve, postali su uobičajeni i na vjenčanjima u županjskoj Posavini. Zbog nereda i smeća koji su protekle subote u crkvenom dvorištu ostali iza svatova, na nedjeljnoj svetoj misi nezadovoljstvo je iskazao župnik Župe sv. Nikole Tavelića i dekan županjskog dekanata, vlč. Marko Peulić. Vjenčao je tri para, a kada je nakon posljednjeg izišao van, neugodno ga je iznenadio prizor pred crkvom. Travnjak, koji župnik sam održava i redovito kosi, i staze u dvorištu bili su prekriveni raznobojnim laticama, papirićima i opušcima cigareta, koje su svati, unatoč tome što je ondje postavljeno čak sedam koševa za otpatke, bacali dolje. A pronašao je i nekoliko boca.

Velečasnog Peulića ljetos su jako naljutili svatovi koji su izlazak mladenaca iz crkve odlučili učinili što svečanijim i upečatljivijim pa su, iz za tu prigodu posebno nabavljenog topa, ispalili tisuće papirnatih srdaca. Odjeknula je detonacija, a papiri su letjeli posvuda po lijepo uređenom crkvenom dvorištu, u čije se održavanje ulaže puno truda. A zatečenom župniku su, na njegov upit o topu, bahato odgovorili da je nabavljen u Europi! Svatovi su, naravno, otišli, a nered ostavili i nikome nije palo na pamet ni našaliti se i reći da će netko počistiti i pokupiti razbacane papire. Dva dječaka dobrovoljno su se prihvatila posla i nakupila ih dvije pune vreće. To je problem s kojim se redovito susreću i župnici u drugim župama.

Posebice su, kažu, revoltirani time kada se mladenci zasipaju rižom, jer se želi da mladi par koji se upravo vjenčao ima djece koliko je zrna riže. Kršćanski gledano, to je poganski obred i smatra se svetogrđem jer bacanje hrane je grijeh.

- Hrana se ne baca po zemlji i po hrani se ne gazi. Rižu je jako teško očistiti, posebno ako je teren ispred crkve neravan. Slična je situacija i s konfetima, a još kada na sve to padne kiša, problem je još veći - upozoravaju župnici. Tvrde da nakon odlaska svatova prostor ispred crkve izgleda kao da je ondje završila nogometna utakmica, a ne vjerski obred. Stoga je u mnogim župama zabranjeno bacanje bilo čega po mladencima, a posebice riže.

– Mi smo civilizirani kršćani i prostor ispred crkve zavrjeđuje naše poštovanje kao i prostor unutar crkve. Sakristanka koja je zadužena za čišćenje crkve nije ničija služavka - poručuju župnici. Ponavljaju da je na crkveno dvorište za vrijeme, prije i poslije vjenčanja zabranjen pristup s vrećam riže, s cigaretom i s alkoholom u rukama. A mnoge župe na svojim web stranicama upozoravaju na „problematična ponašanja na vjenčanjima“, od ulaska u crkvu, odjeće, ponašanja tijekom obreda, čestitanja mladencima, fotografiranja do izlazaka mladenaca iz crkve.

MARIJA LEŠIĆ OMEROVIĆ

Kršćanski gledano, to je poganski i smatra se svetogrđem jer bacanje hrane je grijeh

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike