Ekonomija
AGENCIJA ZA ZEMLJU

U funkciju stavljeno 70 tisuća hektara državne zemlje
Objavljeno 29. listopada, 2013.
To je omogućilo 100 milijuna kuna izravnih plaćanja, kaže ministar Jakovina

Vezani članci

VELIKO ZANIMANJE ZA DRŽAVNO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

U Agenciju za zemlju stigla 64 zahtjeva za zakup 450 ha

OSIJEK - Ovih dana (do kraja listopada) Agencija za poljoprivredno zemljište raspisat će prve javne pozive za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, najavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, odbacujući pritom optužbe da Agencija za poljoprivredno zemljište ne funkcionira koje se mogu čuti ovih dana.

- Ovo je samo još jedna neistina i podmetanje političkih suparnika koji su u deset godina, prema starom zakonu, hrvatskim poljoprivrednicima omogućili korištenje samo 262.000 ha (po svim oblicima raspolaganja). U 21 mjesec koliko vodim ministarstvo, u funkciju smo stavili gotovo 70.000 ha, a Agencija za poljoprivredno zemljište funkcionira i radi svoj odgovoran posao, izjavio je ministar Jakovina.

Dodao je te ujedno i podsjetio da je novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu stupio na snagu 11. travnja 2013. godine, a da su u zakonskom roku od šest mjeseci doneseni svi podzakonski akti potrebni za raspisivanje javnog poziva za zakup poljoprivrednog zemljišta.

- Agencija je u travnju 2013. godine započela s provedbom novog Zakona o poljoprivredom zemljištu, i to odredbi o privremenom korištenju poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske. Značaj privremenog korištenja državnog poljoprivrednog zemljišta je u tome što poljoprivrednici kojima su istekli ugovori o zakupu i koji su koristili zemljište na temelju tzv. „potvrda“, jednogodišnjih potvrda koje su izdavali općine/gradovi, bez javnog natječaja, ne bi u 2013. godini mogli prijaviti niti dobiti izravna plaćanja. Na području 254 općine i gradova sklopljeno je 2.898 ugovora o privremenom korištenju za 50.208 ha. Na taj način poljoprivrednicima je omogućeno da dobiju gotovo 100 milijuna kuna izravnih plaćanja. Za općine i gradove i za poljoprivredne proizvođače organizirana je informativna kampanja o provedbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Na 40 predavanja u svim hrvatskim županijama sudjelovalo je 447 jedinica lokalne samouprave i 745 poljoprivrednika. Agencija za poljoprivredno zemljište zaprimila je do sredine listopada 104 zahtjeva općina i gradova za raspisivanje javnih poziva za dodjelu zakupa za državno poljoprivredno zemljište za približno 2.500 ha, rekao je Jakovina.

Zdenka RUPČIĆ
Od 104 zahtjeva samo je pet kompletno

Agencija za poljoprivredno zemljište zaprimila je do sredine listopada 104 zahtjeva općina i gradova za raspisivanje javnih poziva za dodjelu zakupa za državno poljoprivredno zemljište za približno 2.500 ha. Od svih zaprimljenih samo pet zahtjeva sadrži kompletnu dokumentaciju i za njih je moguće raspisati javni poziv, rekao je Jakovina.

KOMPLETNU DOKUMENTACIJU DOSTAVILI SU SAMO:

Cerovlje

Lovas

Kneževi Vinogradi

Beli Manastir

Jagodnjak

262

tisuće ha državne zemlje stavljeno je u funkciju u proteklih deset godina

Možda ste propustili...

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana