Ekonomija
HRVATSKI SAVEZ KONJIČKOG TURIZMA

Svijetla budućnost konjičkog turizma
Objavljeno 27. listopada, 2013.

SLATINA – Na Ergeli Višnjici, nedaleko od Slatine, Hrvatski savez konjičkog turizma organizirao je 2. međunarodni kongres konjičkog turizma, na kojemu su sudjelovali predavači iz različitih institucija u području veterine, konjogojstva, konjičkog i zdravstvenog turizma te marketinga.

Prema riječima predsjednika organizacijskog odbora, dr. Mate Čačića, cilj je skupa bila edukacija sudionika i svih zainteresiranih institucija i pojedinaca za konjički turizam te promocija konjičkog turizma kao posebnog oblika turizma koji se uspješno nastavlja na druge oblike turističke ponude. – Želja je Hrvatskog saveza konjičkog turizma kao nacionalnog udruženja dobra uspostava suradnje sa svim dionicima u konjičkom turizmu te suradnja sa znanstvenim i stručnim institucijama, institucijama državne i lokalne uprave, a posebice suradnja sa stranim srodnim institucijama u konjičkom turizmu - istaknuo je Čačić.

S obzirom na to da je Strategija razvoja turizma u kontinentalnom dijelu Hrvatske obuhvatila i konjički turizam, sve više ljudi počelo je nabavljati konje za rekreaciju, a javlja se i zanimanje ugostiteljskih objekata da, uz svoju primarnu djelatnost, imaju i konje u ponudi. Osnova cijele priče je u činjenici da konjički turizam ne treba samo konjogojcima, nego svima, da pomaže očuvanju ruralnosti područja i da pomaže dohodovnosti uzgoja konja. Naime, polovina odraslih konja koji su genetski manje vrijedni, i koji su praktično neiskorišteni, može svojim vlasnicima turističkim iznajmljivanjem zaraditi mnogo više nego što sami vrijede. Radi sigurnosti svih koji daju i primaju takve usluge i očuvanja okoliša potrebno je načiniti različite pravilnike koji će regulirati tu vrstu turističke djelatnosti.

Prema Čačićevim riječima, u našem konjogojstvu trenutačno vlada kriza, jer konji su danas neiskorišteni i u posljednje se vrijeme sve češće poklanjaju. Vlasnici razmišljaju da je bolje konja pokloniti jer je svaki njegov dan u dvorištu trošak. No, konji mogu naći namjenu za sve zainteresirane.

Perspektiva razvoja konjičkog turizma u našoj zemlji je velika, a pomaže joj i prilagodba gospodarske proizvodnje stanju u EU. Naime, mnogi objekti, farme, gospodarstva morat će se specijalizirati za određenu djelatnost, a preporuka je stručnjaka EU da jedna od njih bude i konjički turizam s iznajmljivanjem pansiona. Gospodarstva koja se odluče za takvu djelatnost moći će ostvariti veće prihode nego tradicionalnom proizvodnjom, zaključeno je na skupu. P. Žaraković

Dobar primjer Višnjice

Pustara Višnjica jedan je od dobrih primjera nastojanja da se održiv i odgovorni turizam na kontinentalnom dijelu Hrvatske umreži s drugim granama gospodarstva i na lijep način predstavi svu našu kulturnu, prirodnu i gospodarsku baštinu. Upravo u toj kategoriji 2011. godine to je imanje, koje je staro više od 200 godina i koje je od 2006. godine u obnovi, dobilo nagradu Europske destinacije izvrsnosti. Uz ogroman trud zaposlenika i vlasnika pokušavamo umrežiti turizam, gospodarstvo, konjogojstvo, uzgoj jelena lopatara, uzgoj nekih novih kultura u poljoprivredi i ljekovitog bilja na 250 hektara s tendencijom ekološke proizvodnje i održati opstojnost cijelog projekta, istaknula je Ksenija Plantak, vlasnica Pustare Višnjica.

Možda ste propustili...

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

Najčitanije iz rubrike