Regija
“METLA” MINISTARSTVA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA

Gunja ostala bez
odlagališta otpada Kraplja
Objavljeno 24. listopada, 2013.

GUNJA – I odlagalište Kraplja u Gunji našlo se na “metli” Ministarstva zaštite okoliša i prirode koje nastavlja akciju “Velika čistka”. Donesen je prijedlog za poništenje dozvole izdane Komunalnom trgovačkom društvu Gunja za obavljanje gospodarenja neopasnim otpadom za odlagalište Kraplja u Gunji. Uvidom u spornu dozvolu utvrđeno je da su u odnosu na prethodnu dozvolu znatno povećane količine otpada koje je dopušteno zbrinjavati odlaganjem na odlagalište Kraplja u Gunji. Pri tome, istaknuto je, nije uzeto u obzir da komunalno društvo ne raspolaže potrebnom opremom, zakonito izgrađenim građevinama i uređajima za obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom i da postojeći ne udovoljavaju u cijelosti propisanim tehničko-tehnološkim uvjetima i uvjetima zaštite okoliša.

Utvrđeno je i to da komunalno društvo nije pristupilo provedbi Plana sanacije i procjena troškova sanacije odlagališta otpada Kraplja u općini Gunja iz studenoga 2005. godine. Zbog tih je razloga županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša resorno ministarstvo uputilo prijedlog poništenja dozvole u dijelu koji se odnosi na vrste i količine otpada čije je zbrinjavanje dopušteno na odlagalište otpada Kraplja.

Direktor Komunalonog trgovačkog društva Gunja Zvonimir Stjepić pojašnjava da je to posljedica poslovnih poteza i odluka bivšeg direktora i bivših općinskih čelnika koji su dopustili da se na gunjanski deponij dovozi otpad iz Vinkovaca i Otoka. A lani su zbog toga prosvjedovali i mještani, prijeteći da će tijelima blokirati cestu koja vodi do odlagališta. Sada već bivši direktor Dražen Tomić potvrdio nam je tada da je potpisan Ugovor o deponiranju neopasnog komunalnog otpada s tvrtkama Nevkoš iz Vinkovaca i Vranjevo iz Otoka.

Odlagalište Kraplja nedavno je dovelo je i do prvih potresa na političkoj sceni Gunje nakon lokalnih izbora. Novi je načelnik zabranio deponiranje tuđeg smeća, a potom je zbog neposluha smijenio direktora Tomića, nakon čega je smijenjen i predsjednik Općinskog vijeća. Stjepić nam je potvrdio da je stiglo rješenje iz Županijskog upravnog odjela, ali nije nam imao vremena pojasniti o čemu se točno radi, a informaciju nismo mogli dobiti ni od predsjednika Nadzornog odbora komunalnog poduzeća Nike Perića, koji nas je upućivao na Tomića.

- Deponij nam je zatvoren, ostali smo bez odlagališta i moramo tražiti rješenje. Nadamo se da ćemo uspjeti vratiti dozvolu, jer smo se napokon riješili smeća sa strane, a količine otpada iz gunjanskih kućanstava kreću se u okvirima dopuštenih - rekao nam je jedan općinski vijećnik.M.Lešić Omerović

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana