Ekonomija
NOVI PROJEKT

Umjesto bilježnice, veterinari će koristiti mobilne aplikacije
Objavljeno 23. listopada, 2013.
Preko mobilne aplikacije bit će moguće pronaći i najboljeg bika za osjemenjivanje određene krave

B rojnim slavonsko-baranjskim poljoprivrednim proizvođačima farmerima, ali i veterinarima te drugim zainteresiranima, u Županijskoj komori Osijek jučer je predstavljen novi projekt u izradi pod nazivom “Nova veterinarska platforma za veću transparentnost i konkurentnost”, vrijedna više od pola milijuna eura, a na kojemu surađuju znanstvenici Veterinarskoga fakulteta u Zagrebu i Hrvatskoga veterinaskog instituta, uz potporu Hrvatske veterinarske komore, Ministarstva poljoprivrede – Uprave za veterinarstvo i Hrvatske poljoprivredne agencije, te Međunarodnoga udruženja za praćenje proizvodnje životinja - ICAR.

Kako je istaknuo prof. dr. Igor Stoković, iz Zavoda za stočarstvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, cilj projekta jest razviti novu informacijsku veterinarsku platformu uz primjenu najnovijih tehnologija kako bi se povećala efikasnost cijeloga sustava nadzora životinja i hrane za ljude. - Riječ je projektu za koji nam je EU dala novac da razvijemo dio hardvera (mobitela) i jedan dio programa (softvera) koji će služiti našim veterinarima pa i stočarima, za poboljšanje njihove usluge, odnosno proizvodnje. Riječ je o mobilnoj tehnologiji kojom ćemo naše veterinare rasteretiti dosadašnje nepotrebne, često i zamorne administracije. Oni će tako s novim mobilnim uređajem doći na farmu, očitati životinju, upisati što su radili, izdati fiskalni račun i sl. Odmah će u sustavu postojati informacija što su oni radili, jesu li dali antibiotik, koliko itd., da ta krava, recimo, ne smije ići na klanje zbog toga što je tretirana antibioticima još određeno vrijeme i tako dalje, rekao je dr. Stoković.

Pritom je istaknuo da već postoje elementi toga budućeg zaokruženog sustava, odnosno on-line baze podataka Uprave za veterinarstvo i Hrvatska poljoprivredna agencija, a nova platforma na njega će se samo nadograditi. Cilj je da se ukupan taj projekt implementira najkasnije za idućih 17 mjeseci. Njegova ključna novost je u tome što se mobilna telefonija još ne koristi ni u Europi ni u svijetu za prikupljanje podataka o proizvodnji, zdravlju te drugim informacijama koje veterinari na terenu svakodnevno prikupljaju.

- Budući da je cilj projekta uspostaviti učinkovitiji sustav otkrivanja i praćenja bolesti životinja, stvarnu korist od projekta imat će potrošači, proizvođači i prerađivači hrane, znanstvenici, odnosno svi sudionici u lancu prehrane. Nadamo se da će za sve subjekte to tada biti drukčije, a samim time i jeftinije. Pritom će se farmeru moći ponuditi bolja veterinarska usluga, jer će u cijelom tom sustavu pa i u drugim dijelovima njegova programa, postojati mogućnost i za pomoć, primjerice u sparivanju bikova s kravama, tako da se pronađe najbolji bik za određenu kravu, da se prati zdravstveno stanje životinja, i sl., što bi stočar mogao prepustiti veterinaru. A to će onda, nesumnjivo, uroditi većom proizvodnjom po kravi, automatski i većim profitom za seljaka, farmera, poljoprivredne tvrtke, ali i sve ostale, kaže dr. Stoković.

Nikola VUKADINOVIĆ
Prepoznatljivi u Europi i svijetu

- Tim jedinstvenim projektom u Europi u Hrvatskoj bi se uspostavila iznimno djelotvorna veterinarska platforma i sustav praćenja i uzbunjivanja prilikom izbijanja opasnih bolesti. Time bismo postavili nove standarde i hrvatsku veterinarsku struku učinili prepoznatljivom u Europi i svijetu, kaže dr. Stoković.

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike