Ekonomija
ZDENKO PERAKIĆ, POZNATI KULINAR

Zaštitili smo slavonski kulin, traže ga iz cijele EU, ali ja sam zadovoljan našim kupcima
Objavljeno 23. listopada, 2013.

Vezani članci

OZNAKA ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA NAKON 10 GODINA BORBE

Imamo kulen: Slavonska delicija napokon zaštićena

VINKOVCI - U organizaciji britanske i hrvatske veterinarske komore u Vinkovcima je održan okrugli stol na temu "Rizici u proizvodnji tradicionalnih proizvoda od mesa u OPG-ima", na kojem su uz hrvatske proizvođače, sudjelovali gosti iz Velike Britanije, Italije, Bugarske, Nizozemske, Španjolske, Čilea i drugih zemalja.

Razmijenili su iskustva te se međusobno upoznali s problematikom u proizvodnji mesa u pojedinim zemljama. Domaći proizvođači upoznali su kolege iz europskih zemalja s načinom proizvodnje u slavonskim OPG-ovima, trenutačnim stanjem u proizvodnji mesa i mesnih prerađevina te problemima u proizvodnji i drugim poteškoćama s kojima se svakodnevno susreću. Poznati proizvođač kulina iz Bošnjaka, Dragan Modic, istaknuo je kako je najveći problem u proizvodnji sirovine, jer su se potresi na tržištu hrane izuzetno negativno odrazili na proizvodnju svinja u Hrvatskoj.

- Ja sam, srećom, do sada imao svoje matično stado koje sam na jedvite jade uspio zadržati, a tu prije svega mislim na broj rasplodnih krmača. Tako da ću u jednom dijelu ipak biti zadovoljan, jer imat ću kvalitetnu sirovinu za predstojeću proizvodnju kulina, istaknuo je Modic. Njegov sumještanin i jedan od najuspješnijih proizvođača kulina u Vukovarsko-srijemskoj županiji Zdenko Perakić, također je bio sudionik okruglog stola.

- Ušli smo u EU, zaštitili smo slavonski domaći kulin i sad ćemo vidjeti kako će to ići, hoće li imati nekog učinka ili neće. Ja sam, moram reći, osobno zadovoljan i s ovim našim kupcima iz Hrvatske, premda me zovu neki i izvana, ali smatram da mi još nemamo uvjete za prodaju izvan Hrvatske, zaključio je Perakić.

Sudionici iz Velike Britanije i Italije hrvatske kolege upoznali su s iskustvima u tradicionalnoj proizvodnji hrane u Velikoj Britaniji te talijanskim pristupom u komunikaciji s malim proizvođačima. Osvrnuli su se i na probleme u hrvatskoj proizvodnji, koji se, kako kažu, u nekim elementima ne razlikuju od njihovih, ali vide dobru šansu hrvatskih proizvoda na europskom tržištu zbog kvalitete proizvoda. - Hrvatska se suočila s istim problemima s kojima su se suočile i naše zemlje, a to su mnogo veća tržišta i mnogo veće zemlje. Problemi su slični i potrajat će neko vrijeme, ali na dobrom je putu njihovog rješavanja, rekao je Giancarlo Belluzzi iz ministarstva zdravstva i talijanski član Savjetodavnog foruma EFSA. Poručio je kako je mnogo lakše ići zajednički i rješenja tražiti razmjenom dragocjenih iskustva i primjenom dobrih savjeta, s čim se složio i Anđelko Gašpar iz Hrvatske veterinarske komore. Na okruglom stolu održano je 13 predavanja.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Stranci oduševljeni hrvatskim suhomesnatim proizvodima

Strani proizvođači bili su oduševljeni hrvatskim suhomesnatim proizvodima, ustvrdivši da im je kvaliteta neupitna, samo još moraju naći načina probiti se na tržištu i promovirati hrvatski proizvod onako kako zaslužuje.

Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

2

HRVOJE STOJIĆ, EKONOMSKI ANALITIČAR HUP-A

Turisti u Hrvatskoj troše oko 150 eura dnevno, u Italiji i Španjolskoj prosječno 250, a u Francuskoj 550

3

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora