Regija
COMENIUS PROJEKT U SLAVONSKOBRODSKOJ POLJOPRIVREDNOJ ŠKOLI

Mladi Brođani ugostili partnere iz sedam europskih zemalja
Objavljeno 22. listopada, 2013.

SLAVONSKI BROD - Pod nazivom Ecoswot, jučer je u slavonskobrodskoj Srednjoj školi M. A. Reljkovića počeo Comenius projekt, čiji je cilj bavljenje problemom ekologije i zaštite okoliša, klimatskim promjenama i njihovim utjecajem na ekološku i ekonomsku perspektivu. Riječ je o jednom od dosad većih Comenius projekata u Hrvatskoj, vrijednom 22,5 tisuće eura, u kojem uz školu domaćina sudjeluju i partneri iz Austrije, Belgije, Danske, Italije, Njemačke, Španjolske i Turske.

- U iduće dvije godine obvezali smo se na 16 učeničkih mobilnosti, što znači da će najmanje 16 učenika posjetiti sve zemlje partnere i istraživati ekološku proizvodnju i mogućnosti povezivanja obrazovanja i lokalne zajednice - kaže koordinatorica projekta Iva Bodrožić Selak.

Riječ je o projektu koji je brodska škola s partnerima aplicirala prema sredstvima EU-a, a okuplja učenike i nastavnike različitih škola koji žele ponijeti iskustva vezana uz ekologiju.

- Učenici svih škola partnera istraživat će ekološke probleme i mogućnosti te njihovu iskoristivost u poduzetništvu, a cilj je dijeljenje znanja i iskustva. Primjerice kako iskoristiti obnovljive izvore energije, kako ekološki proizvoditi, kako plasirati te proizvode... - pojašnjava.

U projektu sudjeluje stotinjak brodskih, a ukupno oko 800 učenika koji će stečena iskustva prenositi u vlastitu zajednicu. Za Saru Deket, učenicu 4. razreda škole domaćina koja je i dosad sudjelovala u sličnim projektima, ovo je još jedno odlično iskustvo.

- Projekti nam pomažu u proširivanju saznanja o raznim temama i razmjenu iskustava iz drugih država. Svi smo prisiljeni govoriti engleski jezik, upoznajemo druge kulture... - kaže Sara, buduća studentica veterine.

Comenius projekt odlično je iskustvo i za nastavnike, smatra Bodrožić Selak.

- Vidimo gdje je naše mjesto, jesmo li u prednosti ili kasnimo. Često se na sve žalimo, no mi smo obilazeći brojne države do sada zaključili da smo u velikoj prednosti ispred Bugarske, Rumunjske, čak i Italije. Dobra iskustva preuzimamo od boljih poput Velike Britanije. Što se tiče poduzetništva i primjene u nastavi, poduzetničke teme nastojimo integrirati u svaki predmet, pa čak u povijest i hrvatski - kaže ona.

A u brodskoj školi, centru izvrsnosti, može se puno toga naučiti, jer je upravo ovoj školi specijalnost praktična nastava. Uz biotehnološki centar za istraživanja, učenici će učiti ekološku sadnju bilja.

Oduševljenje brodskom školom ne skriva ni partner iz Španjolske Juan Carlos Luque.

- Iznenađeni smo i oduševljeni mogućnostima koje ova škola ima, vjerujem da ćemo ponijeti izvrsne dojmove - rekao je.

Nakon praktičnih iskustava u školi, tijekom četverodnevnog boravka upoznat će Brod, posjetiti Zagreb te na osječkom obiteljskom imanju Orlov put upoznati ekoproizvodnju.M.Radošević

Riječ je o jednom od dosad većih Comenius projekata u Hrvatskoj, vrijednom 22,5 tisuća eura

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike