Zdravlje
MNOGE NAMIRNICE SE ODLIČNO SLAŽU

Brokula i rajčica su par koji štiti od raka
Objavljeno 23. listopada, 2013.

Postoje namirnice koje se međusobno ne podnose, ali zato ima mnogo onih koje u međusobnoj kombinaciji čine savršen par. Takve bi namirnice što češće trebalo jesti zajedno. Takvu savršenu kombinaciju čine brokula i rajčica. One su savršen antikancerogeni spoj, posebno za muškarce, jer ih zajedno štite od raka prostate. Svaka namirnica za sebe djeluje antikancerogeno, no prema istraživanju iz 2007. godine što ga je provelo Sveučilište Illinois, te dvije namirnice zajedno imaju znatno jači učinak od svake posebno. Napravite umak od brukula i rajčica i poslužite ga s tjesteninom i imate savršen obrok kojim ćete pomoći svom muškarcu da ostane zdrav. Rajčice se osim s brokulom jako dobro slažu s avokadom. Naime, prema istraživanju što ga je provelo Sveučilište Purdue, karotenoidi, odnosno velika skupina žutih, crvenih i narančastih pigmenata u povrću i voću, među kojima je i rajčica, ne apsorbiraju se u dovoljnoj količini ako se ne jedu s namirnicama koje sadrže male količine masti. Upravo zato je likopen iz rajčice najbolje iskoristiv ako se rajčica pojede na salatu s četvrtinom avokada. Meso s roštilja nije uvijek zdravo, posebno ako na nekim mjestima zagori. Ti su dijelovi navodno kancerogeni i valja ih izbjegavati. No postoji trik zahvaljujući kojem možete uživati u svom odresku s roštilja. Prema istraživanju starom četiri godine, meso valja posuti ružmarinom, koji sadržava antioksidans koji će spriječiti stvaranje kancerogenih čestica. A.Braškić

Zobena kaša i vitamin C

Umjesto sendviča ujutro posegnite za zobenom kašom. Ne morate ju jesti svaki dan, ali kada se odlučite na taj obrok, znajte da pomažete srcu da bolje obavlja svoju funkciju. Zobenu kašu obogatite voćem što obiluje vitaminom C i iskoristit ćete ju maksimalno. Naime, ta će kombinacija stabilizirati razinu kolesterola i krv će bolje kolati vašim arterijama.

Špinat s limunom

Svaka salata začinjena limunom umjesto octom imat će posve drugačiji okus, a organizam će dobiti vitamin C. Povrće poput špinata, blitve i brokule, bogato željezom, valja začiniti s nekoliko kapi limunova soka, koji im neće promijeniti okus, ali će zato željezo biti bolje iskoristivo. Limun će pomoći iskoristiti željezo iz povrća i ono u mesu i ribi. Jedući tu kombinaciju imat ćete bolji imunitet i više energije.

Jabuke i grožđe

Ako ste ljubitelj voćne salate nakon ovih saznanja voljet ćete ju još više. Naime, jabuke u kombinaciji s grožđem čine savršen par, koji ima puno dobrih učinaka na organizam. Jabuke sadrže kvercetin, za koji se može reći da je najvažniji spoj iz grupe flavonoida te snažan antioksidans. Najveća koncentracija kvercentina je u luku, a osim jabuka u većoj količini ima ga i bobičasto voće. Jabuke pomažu pri respiratornim problemima i pri borbi protiv nekih vrsta raka. Kada se jabuka kombinira s crnim grožđem, koje sadrži katehin, pojačava se učinak na krvožilni sustav. Osim grožđa dobar izvor katehina su crno vino, čokolada i zeleni čaj.

Kurkuma i crni papar

Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, koja raste uglavnom u južnoj Aziji, a od njezinog se korijena priprema začin dojmljive žute boje. Kurkuma ima antiupalna svojstva, a nedavna istraživanja potvrdila su njezin blagotvorni učinak kod mnogih tegoba, od raka do Alzheimerove bolesti. Njezin će učinak biti još bolji ako ju se koristi u kombinaciji s crnim paprom.

Riba i češnjak

Maslinovo ulje, peršin i češnjak standardan su dresing za ribu, na bilo koji način termički obrađenu. Ako jedete ribu bez češnjaka, pokušajte to ipak učiniti. Vaše srce bit će vam zahvalno jer češnjak smanjuje razinu takozvanog lošeg kolesterola.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana