Novosti
PROBLEMI U JESENSKOJ SJETVI

U Osječko-baranjskoj županiji će se zasijati 20% manje pšenice nego lani
Objavljeno 22. listopada, 2013.

ĐAKOVO - Planirana je sjetva 50 tisuća hektara pšenice što je za oko 20 % manje u odnosu na prošlu godinu. Razlog je niska otkupna cijena...
Karakteristika jesenske sjetva je upravo nesklad i visina otkupne cijene, potvrđuje voditelj odjela za poljoprivredu Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Osijek, Ernest Nad.
"Postavlja se pitanje funkcioniranje tržišta i tržnih odnosa. Vlada, rekao bih, nezadovoljavajuća klima po pitanju usklađivanja visina otkupnih cijena s burzama koje djeluju na području istočnog dijela Hrvatske, odnosno na hrvatske tržište", naglašava Nad.
Ječam i uljana repica bit će zasijani na jednakim površinama kao i prošle godine, 10 odnosno 5 tisuća hektara. Poljoprivrednici bi jedino mogli biti zadovoljni otkupnom cijenom kukuruza koja se kreće oko 1,20 kuna. Suncokret i soja također imaju dobre otkupne cijene. Ove se godine prvi puta dogodilo da je većina poljoprivrednika ostala dužna svojim kooperantima.
Dodatno zabrinjava skoro 40 % manje sredstava za poticaje, kaže Nad.
"Nažalost, taj trend će se nastaviti i u 2014. godini. Prema informacijama koje imamo, kretanja oko isplate poticaja trebala bi se kretati i u okviru 2013. godine. Znači, osigurano je negdje oko milijardu i 700 za idući proračun", kaže Nad.
Smanjeni prihodi, a troškovi proizvodnje sve veći, poručuju ogorčeni seljaci.
Gnojivo i zaštitna sredstva u Hrvatskoj su dvostruko skuplji nego u bogatim zemljama Europske unije. Poljoprivrednici nemaju drugog izbora nego daleko manje investirati u mineralna gnojiva, zaštitna sredstva, a rezultat toga će biti smanjeni prinosi.
Media servis