Regija
ĐAKOVČANI ŠOKIRANI

Usred bijela dana dvoje mladih
vodilo ljubav na klupi u parku!
Objavljeno 22. listopada, 2013.
Dr. Nazor: Mladima je spolni odnos postao kao rukovanje

ĐAKOVO – Nagađalo se svojedobno da u Đakovu postoji prostitucija, potiho se govorilo i o mogućim mjestima na kojima se “pružaju usluge”, no nikad te tvrdnje, koliko nam je poznato, a što nam je potvrdila i policija, nisu dokazane. Međutim, prizor na koji je gotovo u centru grada naišla Đakovčanka idući na posao u jutarnjim satima izaziva mučninu i zgražanje. Prepričala nam je kako je nešto prije šest sati na klupi kod Malog parka, doslovce tik uz cestu, vidjela mladi par, potpuno gol, tijekom odnosa. Nisu se, kaže, osvrtali na njezinu prisutnost. Da stvar bude gora, kaže, tik do njih stajao je mladić, istina odjeven. Teško je bilo reći radi li se o svodništvu ili su mladi bili pod utjecajem nekakvih droga. Kako drugačije, kaže, opravdati zgražajuće ponašanje. Pitali smo policiju ima li saznanja o događajima poput ovoga.

- Policija nije dobila sličnu dojavu, a ako se to ponovi, najbolje je da građani o tome izvijeste najprije policiju. Na području PP Đakovo nema evidentiranih slučajeva prostitucije i svodništva, odnosno kaznenih djela ni po prekršajnom ni po kaznenom zakonu. Sam taj čin na javnom mjestu bez nekakvih drugih elemenata je zabranjen i potpada pod remećenje javnog reda i mira, to je vrijeđanje moralnih osjećaja građana. No sve drugo ovisi o okolnostima. Ovisno o tome radili li se to za novac, iz nekakve ekshibicije, ili nekog trećeg razloga, u tom smjeru idu i krim-istraživanja. Tako da se to ne može objediniti. Cijeli je niz različitosti - doznajemo u Odjelu za izvještajnu analitiku PU osječko-baranjske.

Što mladog čovjeka na pragu života može nagnati da se na javnom mjestu potpuno razgoliti te stupi u odnos ne osvrćući se na prolaznike, ne razmišljajući o trajnim posljedicama koje takav čin može prouzročiti, pitali smo poznatu psihologinju dr. Mirjanu Nazor.

- Ako mladu osobu prepoznamo, najbolje bi bilo obavijestiti roditelje, međutim, ne možete biti sigurni na što ćete naići i hoće li oni adekvatno reagirati. Nažalost, kao i kad je riječ o pijanstvu maloljetnika, roditelji su često uvrijeđeni, pitaju se zašto ih uopće netko zove, što je koga briga što radi njihovo dijete. Bojim se da bi se to moglo dogoditi i u ovom slučaju. Nažalost, mladi su izgubili pojam o vrijednostima i o tome što je privatno, a što javno. Ja se uvijek vraćam na isto, bojim se da smo mi loši uzori, da oni od nas vide puno toga lošega. Nije to neka druga izopačena generacija, bojim se da smo mi ti koji smo izopačeni. Svi koji sudjelujemo u njihovu odgoju gazimo različite ljestvice vrendota, ne poštujemo ništa i dopuštamo ponašanja potpuno neprimjerena trenutku i mjestu. Dakako, to mladi sve upijaju i misle da je sve dopušteno - kaže dr. Nazor.

- Ako smo u sferi spolnosti, moram reći da tu imamo velikih teškoća, jer, zapravo, mladi ne znaju vrijednost spolnog odgoja, njima je to postalo kao rukovanje. S druge strane, zgražamo se i ne dopuštamo taj famozni modul o spolnosti, ne da bismo ih naučili tehniku nego da bi se zaista govorilo o vrijednosti međuljudskog odnosa i poštovanju onog drugoga - zaključuje dr. Nazor.

Maja MUŠKIĆ
INTERNET-ŠKOLA

“O kojoj god sferi govorili, internet je sigurno taj koji donosi puno problema i teškoća. Mladi upijaju sve ono što im se svidi. Često to što se njima sviđa nije dobro, dapače”, kaže dr. Nazor.

Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

Najčitanije iz rubrike