Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: ARTEMISIA ABROTANIM L.

Božje drvce za dobre živce
Objavljeno 21. listopada, 2013.
Poznate su biljne kupke s božjim drvcem koje umiruju i relaksiraju cijelo tijelo

Božje drvce je antihisterik, antihelmetik, antipiretik, antiseptik, antibakterik, amarum, emanogog, diuretik, dermetik, holagog, insekticid, neurotonik, sedativ, stomahik, tonik ekscitans i vermifug.

Druga imena su mu božje drivo, brodnjak, drvce Blažene Djevice Marije, ciper, citronela, gorki pelin, komunika, mirisni pelin, limunov pelin, rutvica, vunasti kravjak i vrtni pelin.

Sveta Hildegarda preporučuje ga za liječenje zgrčenosti ovojnica tetiva (Dupuytren - sindrom) te kaže:"Gdje na ljudskom tijelu nastanu čvorovi ili gdje se dio nekog ljudskog uda grči, tamo neka naokolo stavlja tucano božje drvce i trlja to mjesto njegovim sokom i bit će bolje". Božje drvce je tradicionalni stari začin za razna jela, kao i dodatak u izradi piva.

Ova trajna mirisna biljka naraste do jedan metar. Razdijeljeni i usko perasti listovi su tanki te odozdo fino dlakavi. Na dnu stabljike su dvaput perasti, a na gornjem dijelu jedanput perasti. Cvjetovi su dvospolni, žuti i tvore glavičaste cvatove. Oprašuju se vjetrom. Miris ove biljke je aromatičan, podsjeća na limunu, a okus je gorak, sličan pelinu. Raste najčešće kao kultivirana biljka u vrtovima, a nalazimo je i samoniklu uz potoke i rijeke, kao i na zapuštenim zemljištima.

Za preradu beremo vršne grančice s cvatovima i same cvjetove za vrijeme cvatnje. Sušimo na toplom i prozračnom mjestu u sjeni. Od svježe biljke možemo cijeđenjem dobiti sok koji koristimo za liječenje. Od suhog bilja možemo raditi tinkture i spremati ljekovite čajeve. U nekim recepturama preporučuje se konzervirati svježi sok s alkoholom za vanjsku uporabu. Od cijele biljke rade se vijenci.

Ljekoviti sadržaj: eterična ulja, alkaloid abrotin, flavonski spojevi, tanini i gorke tvari. Poznate su biljne kupke s božjim drvcem koje umiruju i relaksiraju cijelo tijelo te se najviše korister kod psihičkih oboljenja. Hildegarda preporučuje stavljanje obloga od svježe biljke (kaše) koju stavljamo na zgrčena mjesta (tetive), ili razne čvorove na prstima, a praćeno je grčenjem, kao i trljanje tih oboljelih mjesta svježim sokom od božjeg drvca. Kašu možemo napraviti i od suhe biljke kojoj dodamo konzervirani sok božjeg drvca. Kao insekticid rabi se za istjerivanje moljaca iz voćnjaka. Kao protuotrov prašak biljke miješao se s vinskim octom, a koristio se i kod ugriza pauka i škorpiona.

Ivan LESINGER

Raste najčešće kao kultivirana biljka u vrtovima

Ljekovito djelovanje

U liječenju tuberkuloze potrbušnice koja je bila praćena ascitesom, božje drvce se u prošlosti najviše koristilo. Njezina ljekovita svojstva rabimo i danas kod:

l groznice i žutice (antiseptik),

l kod oslabljenih živaca, neurastenije i nervozne anoreksije, te i same histerije (sedativ i antihisterik),

l kod visoke temperature (antipiretik),

l kod dišnih tegoba, katara bronha i pluća, astme, tuberkuloze,

l kod dječjih glista i raznih parazita (vermifug),

l kod raznih kožnih nečistoća (dermetik), uboda kukaca, čireva,

l kod bolesti jetre praćene ascitisom,

l kod bolesti mjehura i bubrega (diuretik),

l te za liječenje probavnih organa, u prvom redu kod slabog želuca, gubitka apetita, kod slabog apetita (amarum), kod zatvora (laksativ),

l upale crijeva,

l kod bronhitisa, kašlja (čaj s medom),

l ženskih bolesti (maternica, menstrualne tegobe, amenoreja)

l Moguća je kožna alergija na dodir s biljkom. Trudnicama je uporaba biljke u bilo kojem obliku zabranjena.

Čaj

2 jušne žlice cvjetnih grančica prelijemo s litrom kipuće vode, poklopimo, pustimo da odstoji sat vremena i procijedimo. Pijemo po jednu šalicu ujutro i navečer prije jela.

Tinktura

200 g cvjetnih grančica držimo u litri 96% alkohola ili jake rakije deset dana, tako da svaki dan malo protresemo sadržaj te ga procijedimo.

Uzimamo tri puta dnevno po jednu malu rakijsku čašicu s čajem ili sokom, pola sata prije jela.

Sok za vanjsku uporabu

Svježi sok koji dobijemo od svježe biljke možemo koristiti odmah za liječenje raznih kožnih bolesti tako da oboljela mjesta mažemo i pustimo da se osuši. Svježi sok možemo konzervirati s alkoholom u omjeru dva dijela soka i jedan dio alkohola.

Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike