Regija
RIJEŠEN PROBLEM NIKAD DOVRŠENE GRAĐEVINE

Esseker grupa kupila zgradu,
Županji u kasu milijun kuna
Objavljeno 21. listopada, 2013.

ŽUPANJA – Nedovršena stambeno-poslovna zgrada kod Šumarije u Županji, točnije kostur budućeg objekta, koji godinama nagrđuje izgled tog dijela grada, napokon će biti završena i stavljena u funkciju. Investitor objekta, ugostiteljsko-turistički obrt Cibalia iz Vinkovaca, u vlasništvu Mire Bošković, ubrzo nakon početka gradnje, zapao je u financijske probleme i radovi su prekinuti. Gradu Županji ostao je dužan 600.000 kuna za komunalni doprinos, što nisu mala sredstva i na taj se prihod najozbiljnije računalo. Zbog neplaćenog doprinosa još su krajem 2011. županjskog gradonačelnika Davora Miličevića žestoko napadali oporbeni vijećnici iz HNS-a, podnosili prijave, optuživali ga da je pogodovao investitoru i oštetio Grad, imputirajući navodno postojanje lažne potvrde o uplaćenom komunalnom doprinosu.

I dok su HNS-ovci koristili svaku priliku za napad, gradska uprava ulagala je napore pokušavajući naplatiti potraživanja. Cijeli je slučaj na kraju dobio i sudski epilog. Grad Županja tužio je investitora, a Općinski sud u Vinkovcima presudio je u korist Grada i odredio naplatu duga ovrhom, odnosno prodajom sporne nekretnine. Županijski sud u Vukovaru odbacio je žalbu tuženika i prije nekoliko dana u cijelosti potvrdio presudu prvostupanjskog suda. Prema pravomoćnoj presudi investitor je dužan Gradu isplatiti dug koji je s kamatama narastao na milijun kuna. Općinski sud u Županji krenuo je s ovršnim postupkom. Prihvaćena je ponuda Esseker grupe d.o.o. iz Osijeka koja se nadmetala na javnoj dražbi za kupnju nedovršene građevine. Županjski gradonačelnik Davor Miličević zadovoljan je presudom i činjenicom da je objekt kupio ozbiljan investitor.

– Milijun kuna koji će nam sjesti na račun izravnat će gradski proračun i bit ćemo na nuli. Prošlu, 2012. završili smo s minusom od 1,8 milijuna kuna. Tijekom ove godine konstantno smo smanjivali minus i nakon ove uplate potpuno ćemo ga poravnati - zaključuje Miličević.

A vlasnik i direktor Esseker grupe, inače poznati investitor, posebice u brokerskim krugovima, Alexander Hrkač rekao nam je da mu je cilj odmah nakon potpisivanja ugovora i isplate preostalog dijela novca krenuti s operativom.

– Vjerujem da ćemo u sljedećih mjesec dana početi s radovima. Objekt smo kupili i novac uložili s namjerom da ga što prije stavimo u funkciju. Mi smo ozbiljna grupacija, s dugogodišnjim iskustvom, poslujemo u sedam država i svojim smo se radom i kvalitetom poslovanja dokazali - istaknuo je Hrkač. Za sada je, kaže, sklon opciji da se zadrži prvobitna namjena zgrade kao stambeno-poslovnog objekta, no nisu isključene ni druge opcije.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
DOM ZA STARE I NEMOĆNE?

U gradu su se pojavile špekulacije o tome da će ondje navodno biti dom za stare i nemoćne osobe, no Hrkač napominje da bi se u tom slučaju morala obaviti prenamjena objekta. Poručuje da će se u sljedećih dva do tri tjedna o svemu odlučiti, situacija će se iskristalizirati i lokalna zajednica će, napominje, u svakom slučaju biti zadovoljna onime što će Esseker grupa učiniti u Županji.

Najčitanije iz rubrike