Novosti
INICIJATOR OSNIVANJA POLJOPRIVREDNE BURZE O OPTUŽBAMA DA JE PREVARANT

NOVAK: Podmetanja me neće odvratiti od osnivanja Burze Agro
Objavljeno 19. listopada, 2013.

OSIJEK - Ivan Novak, inicijator osnivanja prve hrvatske poljoprivredne burze koja bi trebala imati sjedište u Osijeku, sve optužbe na svoj račun koje su proteklih dana stizale u našu redakciju i koje smo jučer objavili, odbacio je. Podsjetimo, Ivan Novak, koji za sebe tvrdi kaže da je broker Eurobrokerservisa iz Luksemburga, u Osijeku je prošle subote održao osnivačku skupštinu Burze Agro Osijek. Na tom su skupu poljoprivrednici, njih stotinjak, platili kotizaciju svaki po 100 kuna, za što nisu dobili nikakvu potvrdu, te su mnogi nakon toga izrazili sumnju u poštene namjere osnivanja burze. Javili su se poslije toga i neki, kako su se predstavili, Novakovi sumještani iz Međimurja, koji su također naveli da je riječ o prijevari.

- Odlučno odbacujem sve optužbe na moj račun i znam otkuda one dolaze. Riječ je o manjim otkupljivačima poljoprivrednih proizvoda s područja sjeverozapadne Hrvatske koji su produžena ruka velikih otkupljivača iz Slavonije i kojima zbog vlastitih interesa ne odgovara osnivanje poljoprivredne burze. Od osnivanja poljoprivredne burze ne odustajem, ona je potrebna hrvatskim seljacima. Priče o prijevarama seljaka sulude su, jer burza će raditi samo preko “papira”, odnosno burza neće biti otkupljivač, nego samo organizator prodaje, za što ćemo naplaćivati proviziju od tri do pet posto, izjavio je Novak te dodao da je jučer odnio upisne listove s osnivačke skupštine, a u roku od 90 dana svaki će dioničar kod javnog bilježnika doći ovjeriti ugovor o dioničarstvu. Očekuje približno 800 poljoprivrednika. Za kazneni postupak koji se vodi protiv njega, što nam je potvrdio DORH-a, navodi da je sve još u tijeku i da je riječ o potraživanju povrata PDV-a.

- Posebno bih se osvrnuo na optužbe pojedinih seljaka i ne znam zašto ih nisu izrekli na osnivačkoj skupštini u prošlu subotu, rekao je Novak.(Z.R.)

POČINJE S RADOM IDUĆI TJEDAN

- Idući tjedan burza počinje s radom. Dvije tvrtke iz Slovenije već su naručile ukupno 120.000 tona pšenice, kukuruza i ječma, kaže Novak.

Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije