Ekonomija
REKORDAN UROD

U Hrvatskoj proizvedeno 120.000 tona suncokreta
Objavljeno 19. listopada, 2013.

OSIJEK - Žetva suncokreta na hrvatskim poljima, najvažnije uljarice, proljetos zasijane na čak 42 tisuća hektara, primakla se samom kraju, a da posljednjih dana nije bilo kišovito, zbog čega kombajni nisu mogli u njive, on bi bio skinut i sa svih preostalih površina u zapadnoj Slavoniji, onih na području Slatine i Virovitice, gdje njegova vegetacija uobičajeno nešto kasni za onom u istočnoj Slavoniji i zapadnom Srijemu.

Postignuti rezultati govore da je ova godina bila iznimno dobra za suncokret. Naime, očekuje se ukupna proizvodnja čak oko 120.000 tona zrna suncokreta, odnosno prosječan prinos od visokih 4 - 5 tona po hektaru, što je i rekord genetskog potencijala te industrijske biljke. Rekordna je i uljnost suncokreta, koja se kreće između 45 i 66 posto. Pritom su najveći prinosi postignuti na području Vukovara, Iloka i Vinkovaca.

Takve podatke iznio je Branko Batinac, voditelj sirovinske službe u Tvornici ulja Čepin, koja posluje u sastavu Žito grupe iz Osijeka, na u srijedu održanom sastanku Strukovne skupine Biljna proizvodnja i usluge u poljoprivredi sela, koja djeluje u okviru Županijske komore Osijek. Prema njegovim riječima, čepinska je tvornica ove godine imala ugovorenu proizvodnju suncokreta na oko 15.000 hektara, najviše s kooperantima na području Osječko-baranjske županije. Od ukupno proizvedenih količina zrna suncoketa u Hrvatskoj, prema Batinčevim riječima, Tvornica ulja Čepin otkupit će do kraja žetve, odnosno procesa sušenja, približno pola tih količna. One bi bile i i veće da je bilo moguće već u samom početku žetve odrediti otkupnu cijenu, koju je čepinska tvornica naknadno utvrdila na dvije kune za kilogram suncokreta s 44 posto uljnosti, 9 posto vlage i 20 posto primjesa.

No, i unatoč tomu, dio ovogodišnjeg uroda suncokreta, najviše baranjskih proizvođača, završio je u izvozu, kod kupaca u Mađarskoj i BiH, gdje je postignuta za desetak posto viša cijena nego na domaćem tržištu.

Pritom je Batinac istaknuo da je cijena kilograma suncokreta lani bila 3,35 kuna za kilogram, no i maloprodajna cijena litre ulja tada je bila dvostruko veća. Sada se litra ulja u trgovinama prodaje za sedam-osam kuna, za razliku od lanjskih 14 kuna.

Nikola VUKADINOVIĆ

42

tisuće hektara zasijano je proljetos suncokretom

3,35

kuna za kilogram iznosila je otkupna cijena suncokreta lani

2

kune za kilogram suncokreta plaćalo se proizvođačima ove godine

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

Najčitanije iz rubrike