Regija
NJEMAČKA ŽUPANJCIMA PONOVNO POSTALA “OBEĆANA ZEMLJA”

Dok čekaš posao,
dobivaš 800 eura naknade!
Objavljeno 17. listopada, 2013.

ŽUPANJA – Informacija koja se ovih dana pojavila o tome kako je Njemačka vrlo izdašna prema nezaposlenima i svima koji traže posao duže od šest mjeseci isplaćuje naknadu od 800 eura mjesečno, zainteresirala je brojne Županjce. Objavljeno je da je Zemaljski socijalni sud u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji presudio da svi useljenici u Njemačku iz EU koji posao traže duže od šest mjeseci mogu dobiti naknadu za nezaposlene.

- Ako su useljenici iz EU nakon dužeg i objektivno neizglednog traganja za poslom, i dalje na njemačkom teritoriju, imaju pravo na osnovnu financijsku zaštitu - stoji u obrazloženju suda. Sudski spor pokrenula je jedna obitelj iz Rumunjske. Mnogi su Županjci u tome vidjeli šansu za odlazak u Njemačku, kontaktirali rodbinu i prijatelje koji su ondje na privremenom radu, a neki su već počeli i pakirati kofere.

– Nemamo što izgubiti. Nezaposleni smo i supruga i ja, imamo dvoje djece predškolske dobi i već duže razmišljamo otići u Austriju ili Njemačku. Rođaci će nam pomoći da se snađemo i preživimo tih šest mjeseci, tijekom kojih ćemo tražiti posao, a ako ga ne pronađemo, imat ćemo pravo na naknadu za nezaposlene - ispričao nam je Ivan B. Dodaje da su mu rođaci rekli da su novinari malo pretjerali s brojkama, ali opet, Njemačka je - Njemačka i uvjeti života ne mogu se mjeriti s onima u Hrvatskoj.

– Da bi netko ostvario pravo na naknadu za nezaposlene, objasnili su mi, mora šest mjeseci aktivno tražiti posao, i to i dokazati. Nije riječ o 800 eura, nego je osnovica 382 eura za samca, a supružnici dobivaju po 345 eura te svako dijete ima pravo na 250 eura. Osim naknade za preživljavanje isplaćuje se novac za stan i troškove grijanja - ističe naš sugovornik. Zaključuje da nema što izgubiti i da je zbog djece prisiljen otići trbuhom za kruhom.

– U Županji se ne mogu nadati nikakvom zaposlenju, situacija je iz dana u dan sve gora, država nam svakodnevno prijeti smanjenjem i ukidanjem socijalne pomoći, nameti su sve veći, i nema druge nego krenuti u potragu za boljim životom. A nitko se iz Njemačke nije vratio jer mu je tamo bilo loše živjeti, pa ne vjerujem da ću ja biti izuzetak - poručuje Ivan.M.Lešić Omerović

Zemaljski socijalni sud presudio da svi useljenici u Njemačku iz EU koji posao traže duže od šest mjeseci mogu dobiti naknadu

Možda ste propustili...

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

DOK SE ČEKA PRIMOPREDAJA OBNOVLJENE ZGRADE

Sud dvorište želi urediti u parking, dobiva nova vozila

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike