Novosti
SELJACI PREVARENI?

Optužbe na račun Ivana Novaka, osnivača poljoprivredne burze
Objavljeno 15. listopada, 2013.
Od takve burze, na žalost, neće biti ništa, smatra Mato Brlošić, čelnik HPK

Vezani članci

OSNIVAČKA SKUPŠTINA PRVE HRVATSKE POLJOPRIVREDNE BURZE

U Burzu Agro ušlo 100-tinjak seljaka, očekivali ih 1.000

Od prošle subote, kada je u Osijeku održana osnivačka skupština prve hrvatske burze poljoprivrednih proizvoda Burza Agro Osijek, čije je osnivanje pokrenuo Ivan Novak, koji se predstavlja kao broker Eurobrokerservisa iz Luksemburga, ne prestaju zvoniti telefoni i stizati optužbe na njegov račun.

Sve optužbe idu u smjeru da je riječ o, blago rečeno, osobi sumnjivih namjera, koja je iz Pribislavaca, a ne iz Varaždina, kako se predstavio medijima, i da je navodno imao problema sa zakonom. Osobe koje se predstavljaju kao njegovi sumještani kažu da su “ostali šokirani” kada su ga vidjeli na TV postajama kako izjavljuje da osniva poljoprivrednu burzu i željeli su, kažu, progovoriti o tome. Oni nižu razne optužbe, no isključivo uz uvijet anonimnosti, čime je znatno otežana provjera njihovih tvrdnji. “Nikada nije ništa radio, s godinama se vrti oko poljoprivrede, jer je vidio da tu ima najviše novca. Na području Međimurja ne smije organizirati takve skupove...”, kazali su između ostalog, uz tvrdnju kako se neke stvari mogu provjeriti u Državnom odvjetništvu u Čakovcu.

U osječkoj sportskoj dvorani Jug 2 Novak je u subotu od poljoprivrednika navodno pokupio 16.000 kuna za kotizaciju, o čemu smo već pisali, bez računa i potvrde. Pri tome je Novak sa žaljenjem konstatirao da je očekivao najmanje 1.000 seljaka, odnosno bar 100.000 kuna.

Iako su neki od seljaka pa čak i seljačkih vođa, na licu mjesta kazali kako su čuli priče o mogućoj prevari i da ga znaju kada je prije desetak godina pokušao osnovati poljoprivrednu komoru, to ih nije spriječilo da mu daju svaki po 100 kuna, jer su “ih već izvarali mnogi pa može i Novak”.

Novak je seljacima podijelio listiće na koje su trebali ispisati svoje podatke. Jamčio je, podsjetimo, da će članovi i osnivači poljoprivredne burze, odnosno proizvođači pšenice za rod 2014. dobiti najmanje 1,30 kn/kg. Ove je godine otkupna cijena pšenice u Hrvatskoj bila 1,05 kn/kg. Burza Agro Osijek zamišljena je da bude dioničko društvo s kapitalom od 200.000 kuna, a u kojem bi poljoprivrednici imali 25 plus jednu dionicu. Svaka dionica, kako je rekao Novak, vrijedit će jednu tonu pšenice, a svi zainteresirani moći će se učlaniti u roku od 90 dana, čak i SMS-om. Novak je najavio i da će Burza Agro Osijek, kada od Nove godine profunkcionira u pravom smislu riječi, imati 20-ak zaposlenih menadžera. Inače poljoprivredna burza imat će sjedište na dvije lokacije u Osijeku, u Vukovarskoj ulici 216 i Ulici Hrvatske Republike 11, gdje će biti osnovan centar za mlade koji će se obučavati za brokere.

Zdenka RUPČIĆ
SELJAČKI VOĐE: NAIVNO SMO POVJEROVALI

Odjeci osnivanja poljoprivredne burze u Osijeku čuli su se i na prekjučerašnjem sastanku Strukovne skupine biljne proizvodnje i usluga u poljoprivredi sela Županijske komore Osijek. Mato Brlošić, iako je aktivno sudjelovao na osnivačkoj skupštini, još se jednom ogradio da Poljoprivredna komora, čiji je predsjednik, ima bilo kakve veze s tim, “osim što je samo kroz svoj sustav upoznala poljoprivrednike s tim događajem i pozvala na njega”. “Od takve burze, na žalost, neće biti ništa, a mi ćemo u HPK-u na osnivanju legalne poljoprivredne burze ubuduće poraditi mnogo više”, rekao je on. I Antun Laslo, predsjednik ZUSSB-a, je osudio subotnji događaj “osnivanja” burze poljoprivrednih proizvoda kako je to smislio Ivan Novak. Da je nešto sumnjivo, rekao je, pokazuje i sama činjenica da, iako je Novak Međimurac, seljaci iz Međimurja o osnivanju burze nisu imali nikakvih saznanja. “Da je riječ o prijevari, najbolje je pokazalo uzimanje novca od seljaka za ulagački kapital bez javnog bilježnika i evidencije, koji je stavio u džep i otišao. A mi, seljaci, još jednom smo pokazali veliku naivnost”, rekao je Laslo.(N.Vukadinović)

IVAN NOVAK

broker Eurobrokerservisa

Očekivali smo ove optužbe i podmetanja

- Ove optužbe i podmetanja mi smo očekivali. Smatram da iza svih optužbi na moj račun stoje veliki otkupljivači, jer njima ne odgovara osnivanje poljoprivredne burze. Mi smo agro burzu pripremali punih godinu dana i za to sam vrijeme napravio približno 60.000 kilometara po EU. Samo su troškovi osnivačke skupštine, na kojoj su bila 133 poljoprivrednika, iznosili 100.000 kuna. U knjigu dioničara upisalo se 90 dioničara. Sve se to može pronaći na web stranici www.burza-agro.hr. Dvoranu koju nam je za osnivačku skupštinu ustupio Grad Osijek nismo morali platiti, nego samo neke sitne troškove, rekao je Novak te dodao da je od kotizacije prikupio 7.600 kuna i da će u petak (18. listopada), u 9 sati, upisne listove i knjigu dioničara ovjeriti kod javne bilježnice Biserke Arambašić.

STANKO ZDRAVČEVIĆ

tajnik ZUSSB-a

Bolje da su novac dali Čobankoviću da sirotinji skuha ručak

- Ovo s osnivanjem poljoprivredne burze prava je lakrdija. Ne mogu shvatiti seljake da su dali po 100 kuna Ivanu Novaku kada se zna da je on već izvarao mnoge. Zar nikome nije bilo sumnjivo kakva je to burza ako nema predstavnika banaka. U ZUSSB-u Novaka znamo već više od deset godina kada je pokušavao osnovati poljoprivrednu komoru, također na način da je htio pokupiti članarinu, a odustao je kada je vidio da nema odaziva, odnosno novca. Okrenuo se preprodaji mlijeka, gdje je također mnoge prevario. Bolje bi bilo da su seljaci svaki po 100 kuna dali Peri Čobankoviću da u Caritasu sirotinji napravi dobar ručak”, kaže Zdravčević.

Kaznena prijava Porezne uprave

Na upit o svim optužbama koje su izrečene na račun Ivana Novaka koje smo poslali Državnom odvjetništvu Varaždin, glasnogovornik Darko Galić rekao nam je da Ivan Novak ima jednu kaznenu prijavu od strane Porezne uprave od lipnja ove godine, o čemu se provode izvidi zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. Kaznenog zakona.