Sport
HNS ODLUČIO

Osijek nema uvjete, a kvalifikacijske
utakmice igraju se i u Jagodini
Objavljeno 15. listopada, 2013.

Kada se na utakmici s Belgijom na Maksimiru skupilo “navučenih” 12 tisuća gledatelja, uz čak 3.000 gostujućih navijača i ponovno nemotivirajuću atmosferu s tribina, hrvatski reprezentativci prvi put su otvoreno zatražili igranje susreta negdje gdje će imati atmosferu kakvu zaslužuju.

Prva želja reprezentativaca, u čemu je najjasniji stav imao Luka Modrić, bio je Osijek. Svi se još rado sjećaju listopada 2012., kada je Hrvatska protiv Walesa osim punog stadiona imala i poticajnu atmosferu. Slučajno, u kratkom mandatu Igora Štimca to je bila i najkvalitetnija predstava hrvatske reprezentacije, nakon koje je čak i svemoćni Zdravko Mamić obećao “Škotsku u Osijeku”. Međutim, u međuvremenu se pojavio nekakav zahtjev FIFA-e i UEFA-e da, prije svega zbog sigurnosti gledatelja i iskorjenjivanja huliganizma (!), stadioni moraju imati sve potrebne uvjete, između ostaloga i elektronske brojače ulaznica te videonadzor. Jedine kriterije za organiziranje utakmice imao je Maksimir, na kojem reprezentativci rado ne bi igrali susret dodatnih kvalifikacija. No, čini se da njihovim zahtjevima neće biti udovoljeno. Slušajući striktno pravila međunarodnih nogometnih organizacija, dan uoči susreta Izvršni odbor HNS-a je odlučio: Domaći susret dodatnih kvalifikacija Hrvatska će igrati na Maksimiru. Potvrdio je to predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker nedavno za Slavonsku televiziju:

- Počela je rasprava, ali nije to moj osobni hir, nego zahtjev FIFA-e. Jedino Maksimir zadovoljava potrebne kriterije i zato je Izvršni odbor već donio odluku da će se susret dodatnih kvalifikacija igrati u Maksimiru - rekao je Šuker, naglasivši i ovo:

- Pokazao sam u vrijeme svoga mandata želju da reprezentaciju dovedemo u sve dijelove Hrvatske. Meni kao Osječaninu bilo je prekrasno u Osijeku i vjerujte mi, da imam čarobni štapić, uveo bih odmah u Gradski vrt i videonadzor i brojač ulaznica. Ponovno apeliram na lokalnu samooupravu: Stvorimo infrastrukturu i uvjete na stadionima. Kada to bude, vjerujte mi, bit ću taj koji će lobirati za Osijek - rekao je Šuker.

Čudno, ali FIFA i UEFA nemaju jednake kriterije za sve zemlje članice. Bar se tako može zaključiti. Ograničimo se samo na europske zemlje. Čini se logičnim da Malta i Andora ne ispunjavaju uvjete, jer malim je zemljama bitno što uopće sudjeluju u kvalifikacijama. Međutim, kako objasniti da su različiti kriteriji i u zemljama regije. Srbija je u utorak ugostila Makedoniju u Jagodini. Na tamošnjem stadionu, zanimljivo, ne postoje elektronski brojači. Kod istočnih susjeda brojače na ulazima imaju jedino dva beogradska stadiona. A kvalifikacijski susreti u ovom ciklusu igrali su se i u Novom Sadu. Navodno da brojači ne postoje ni u Zenici i Podgorici. U Skopju postoje, ali nisu u upotrebi. Ni do kakvog drukčijeg zaključka ne dolazimo osim da pravila FIFA-e i UEFA-e nisu sveto pismo.

Krešimir LACKOVIĆ
Najčitanije iz rubrike