Kultura
ISTRAŽIVANJA NA LOKALITETU VUČEDOL 2013.

Pronađeni ostatci tipičnih kuća vučedolske kulture
Objavljeno 17. listopada, 2013.

VUKOVAR – Sustavna arheološka istraživanja na lokalitetu Vučedol pokraj Vukovara izvođena su i ove godine, u suradnji vukovarskog Gradskog muzeja i Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

“Istraženo je sedam nadzemnih objekata - tipičnih kuća vučedolske kulture. Otkrivene su njihove ruševine i dobro sačuvane podnice na kojima su in situ pronađeni predmeti svakodnevne uporabe - utezi od tkalačkog stana, brusevi, ulomci žrvnjeva, koštane alatke, keramičke posude i kultni predmeti. S obzirom na broj i veličinu otkopanih kuća na relativno maloj istraženoj površini, kao i veliku količinu nalaza iz slojeva može se zaključiti da se na lokaciji 'kukuruzište Streim' dobro živjelo i pred kraj vučedolske kulture kada se naselje proširilo upravo na taj plato koji je ujedno bio najvažnija strateška pozicija na cijelom lokalitetu Vučedol”, objavili su vukovarski muzealci nakon nedavno završenih radova.

Naime, istraživanje je bilo nastavljeno na položaju “kukuruzište Streim”, gdje su 2012. pronađeni dijelovi srednjovjekovnoga jarka, bedem naselja vinkovačke kulture i objekti koji se mogu vezati uz kasnu vučedolsku kulturu na kojoj je 2013. i bio fokus arheologa.

Uz voditelja istraživanja, prof. Aleksandra Durmana s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i kustosicu vukovarskog muzeja Mirelu Hutinec, u ekipi za istraživanja bili su i stručnjaci iz Zagreba, Sarajeva i Praga, kao i zagrebački studenti arheologije u sklopu terenske nastave. Tijekom radova lokalitet Vučedol posjetili su brojni učenici vukovarskih i osnovnih škola iz okolnih gradova, studenti ERASMUS programa iz europskih zemalja kao i mnogi zainteresirani građani, ljubitelji arheologije i turisti.

Dio senzacionalnih nalaza i rezultati istraživanja na novoj poziciji “kukuruzište Streim” iz sezona 2012. i 2013. prezentirani su bili u sklopu nedavnog znanstvenog skupa “Arheologija na Dunavu” održanog u Vukovaru u organizaciji Hrvatskog arheološkog društva.S.Butigan

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana